China, reacție după sancțiunile impuse de SUA

Alexandru Nicolae / 21 sep 2018 / 15:02

China a reacționat după ce SUA a impus sancțiuni.

China şi-a exprimat vineri "profunda indignare' după sancţiunile impuse de SUA pentru achiziţionarea de către Beijing a unor avioane de luptă şi sisteme de rachete din Rusia, relatează AFP.

Washingtonul a anunţat joi că a sancţionat pentru prima dată o entitate străină pentru cumpărarea de arme ruse, fiind vorba de o unitate a armatei chineze care a achiziţionat 10 avioane SU-35 şi echipamente legate de sistemele de rachete aer-sol S-400.

"Acest gest al Statelor Unite încalcă grav principiile fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi afectează grav relaţiile dintre cele două ţări şi armatele lor", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Geng Shuang, precizând că Beijingul a protestat deja la Washington.

"Cerem cu fermitate ca Statele Unite să remedieze imediat această greşeală şi să retragă imediat aceste aşa-numite sancţiuni. În caz contrar, Statele Unite vor trebui să plătească consecinţele", a avertizat el.

Declanșarea tensiunilor din momentul conflictului comercial

În acelaşi timp, Moscova a acuzat Washingtonul ''că se joacă cu focul'' şi ameninţă "stabilitatea globală" prin impunerea acestor sancţiuni.

Cu privire la achiziţiile de arme din Rusia, purtătorul de cuvânt chinez a reamintit că această ţară este un "partener de cooperare strategică" al Beijingului.

Această cooperare îşi propune să apere "interesele legitime ale ambelor ţări, precum şi pacea şi stabilitatea regională", fără a viza vreo "terţă parte", a dat asigurări Geng Shuang.

Această nouă dispută chino-americană survine în contextul în care cele două părţi se află într-un conflict comercial pe tema taxelor vamale impuse reciproc la exporturi.
Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy