China lansează, în aceeași zi, un submarin nuclear, o navă port-elicopter și un distrugător

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În înzestrarea Forțele Navale chineze au intrat, vineri, trei noi nave de luptă - un submarin cu propulsie nucleară Type 094 (cunoscut și ca 09IV) echipat cu rachete balistice strategice, un distrugător de mare tonaj Type 055 și prima navă amfibie de desant (portelicopter) Type 075.

Operaționalizarea a trei nave de luptă cu un deplasament total de aproape 70.000 de tone este fără precedent și a coincis cu cea de-a 72-a aniversare a înființării Marinei Militare chineze.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a participat la ceremonia de predare a navelor, care a avut loc la baza navală Sanya de pe insula Hainan.

Deși presa chineză nu a informat despre numele primite de navele de luptă, analiștii militari, pe baza numerelor de pe carenă și datelor anterioare, au reușit să identifice numele acestora.

În plus, se cunoaște că China numește submarinele cu propulsie nucleară cu ”Changzheng”, distrugătoarele cu nume de orașe mari și portavioanele, crucișătoarele și navele de asalt amfibii, cu nume de provincii.

Submarinul a primit numele de ”Changzheng 18” (număr de carenă 421) și reprezintă, cel mai probabil, o versiune îmbunătățită a Type 094 (clasa Jin  - clasificare NATO). Este considerat mai silențios în deplasare, iar rachetele de care dispune au o acuratețe mai mare la țintă, față de tipul original, potrivit experților chinezi. Deplasementul submarinului este de 11.000 de tone.

Distrugătorul Type 055 ”Dalian” (număr de carenă 105) are un deplasament de 13.000 de tone, depășind distrugătorul clasa Arleigh Burke și crucișătorul clasa Ticonderoga, ambele americane. În clasificare NATO este considerat crucișător clasa Renhai.  Se așteaptă să facă parte din gruparea de escortă a portavioanelor sau să acționeze ca navă comandant a unei flotile, datorită capabilităților avansate de luptă antiaeriană/antirachetă, antisubmarin, antinavă și de atac asupra țintelor terestre.

Nava de asalt/debarcare amfibie ”Hainan” (număr de carenă 31) este destinată transportului unui număr mare de elicoptere - 30, precum și a vehiculelor blindate amfibii de luptă, tancurilor și trupelor aferente – în total până la 1200 militari, în afara echipajului de 1100 marinari. Deplasamentul navei Type 075 (clasa Yushen – clasificare NATO) este de 40.000 de tone. Este prima navă construită de acest tip, dintr-un total de opt planificate.

Potrivit expertului militar chinez și comentator de televiziune, Song Zhongping, navele Type 075 împreună cu cele Type 071 – tot de asalt amfibiu dar din clasa predecesoare, pot desfășura, dacă este nevoie, misiuni în insulele Nansha, Dongsha și chiar în insulele Penghu și Taiwan, menționând că această combinație va fi foarte puternică în capturarea insulei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel