China: Japonia că va suferi o „înfrângere usturătoare” cu „consecințe iremediabile” dacă sare în ajutorul Taiwanului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

China e deranjată că Japonia a introdus „problema Taiwanului” în noua Cartă Albă a Apărării. E pentru prima oară când Tokyo menționează într-un document de o asemenea importanță faptul că stabilitatea Taiwanului e conectată la securitatea Japoniei.

Beijingul vede acest lucru o provocare, în contextul în care de-a lungul timpului Tokyo a avut mereu o poziție moderată cu privire la subiectele sensibile, iar aici e inclusă și problema Taiwanului. 

Chinezii denunță faptul că în document se precizează că stabilitatea Taiwanului e „mai importantă ca niciodată” iar ea e amenințată de „creșterea presiunii militare” a Chinei.

„Stabilitatea Taiwanului și a regiunii este importantă pentru securitatea Japoniei și a comunității internaționale”, se precizează în Carta Albă care a atras nemulțumirea Chinei.

 

Experții chinezi cred că Japonia că va suferi o „înfrângere usturătoare” cu „consecințe iremediabile” dacă intervine în problema Taiwanului 

 

Song Zhongping, expert militar chinez, a declarat în această săptămână pentru Global Times, entitate media controlată de guvernul de la Beijing, acuză Japonia că încearcă să se rupă de Constituția sa axată pe o politică pacifistă și a subliniat că un prim pas a fost făcut prin vânzarea de armament către Taiwan, Japonia oferind și sprijin tehnologic Taiwanului și în fabricarea submarinelor. Song e de părere că în viitor Japonia va accentua vânzarea de armament către Taiwan, fapt care ar duce la o încălcare a unei linii roșii trasate de Beijing.

Un alt expert militar chinezi, director al Instiutului de Studii Strategice pentru Asia de Nord-Est, tot pentru sursa citată, precizează că dacă Japonia va decide vreodată să intervină militar în problema Taiwanului, sau să „ofere sprijin militar Statelor Unite ale Americii pentru a întrerupe procesul de reunificare națională a Chinei”, Japonia „va fi inevitabil tratată ca o amenințare la adresa Chinei și va fi ținta atacurilor militare” într-un potențial conflict.

Iar Beijingul ar putea contracara strategia Japoniei prin factorul economic. Experții atrag atenția că din punct de vedere economic Japonia se bazează în proporții mari pe piața chineză iar Beijingul nu va permite ca japonezii să cunoască o creștere economică prin care să îi amenințe securitatea.

În acest sens, Global Times citează experții chinezi cu care a discutat și precizează că în cazul în care Japonia va urma politica SUA de a îngrădi China, și chiar ar recurge vreodată la forța militară pentru a sprijini „forțele secesioniste din Taiwan”, va suferi o „înfrângere usturătoare” cu „consecințe iremediabile”.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel