China e cât se poate de directă: Cei care se joacă cu focul se ard iar independența Taiwanului înseamnă război

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China

China şi-a înăsprit tonul joi la adresa Taiwanului, avertizând după o intensificare recentă a activităţilor sale militare lângă insulă că "independenţa înseamnă război" şi că forţele ei armate iau măsuri pentru a răspunde provocării şi interferenţelor străine, relatează  Agerpres, citând Reuters.

Taiwanul a anunţat că mai multe avioane de vânătoare şi bombardiere chineze au intrat în zona de identificare aeriană a apărării din sud-vestul insulei în weekend, provocând îngrijorare la Washington.

China consideră că guvernul ales democratic al Taiwanului împinge insula către o declaraţie oficială de independenţă, deşi preşedinta Tsai Ing-wen a spus în repetate rânduri că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială, aminteşte Reuters.

Întrebat într-un briefing de presă lunar despre activităţile recente ale forţelor aeriene, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Wu Qian, a declarat că Taiwanul este parte inseparabilă a Chinei.

 

China e directă: Independența Taiwanului înseamnă război



"Activităţile militare desfăşurate de Armata Populară de Eliberare chineză în Strâmtoarea Taiwan sunt acţiuni necesare în abordarea situaţiei actuale de securitate din Strâmtoarea Taiwan şi pentru salvgardarea suveranităţii şi securităţii naţionale", a spus el. "Sunt un răspuns solemn la interferenţele externe şi provocările forţelor de 'independenţă ale Taiwanului'", a adăugat el.

Incursiunile chineze au coincis cu intrarea unui grup aeronaval american în disputata Mare a Chinei de Sud pentru a promova "libertatea navigaţiei".

Wu a spus că o "mână" de oameni din Taiwan caută să obţină independenţa insulei. "Avertizăm acele elemente de 'independenţă a Taiwanului': cei care se joacă cu focul se ard, iar 'independenţa Taiwanului' înseamnă război", a insistat el. 

CITEȘTE ȘI: Joe Biden a transmis primele semnale către China

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

CITEȘTE ȘI: Demonstraţie de forţă în Marea Chinei de Sud. Prezenţa portavionului USS Theodore Roosevelt supără Beijingul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel