China critică ameninţarea Iranul de a bloca exporturile de petrol prin strâmtoarea Ormuz

Cristian Soare |
Data publicării:
Președintele iranian Hassan Rouhani
Președintele iranian Hassan Rouhani

Iranul ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a asigura stabilitatea în Orientul Mijlociu, a declarat vineri un diplomat chinez, deoarece Garda Revoluționară a Iranului a avertizat că pote bloca transporturile petroliere prin strâmtoarea Hormuz.

Arabia Saudită, Irakul și Kuweitul sunt printre cei mai importanți furnizori de petrol catre China, în timp ce Qatarul livrează catre China gaz natural lichefiat. O astfel de iniţiativa de blocare  a strâmtorii Hormuzar avea consecințe grave pentru economia ghineză, care este dependentă importurile de produse petroliere, potrivit reuters.

Președintele iranian Hassan Rouhani și câțiva comandanți militari de nivel înalt au amenințat că vor perturba  exportul de petrol din țările din Golf, dacă Washingtonul încearcă să impună sancţiuni exporturilor de petrol ale Teheranului.

Comandantul şef al Gardienilor, generalul Mohamad Ali Jafari, a anunţat la rândul său joi că ameninţarea iraniană de a bloca strâmtoarea Ormuz va fi pusă în aplicare dacă va fi necesar. "Noi voi facem inamicul să înţeleagă că strâmtoarea trebuie să fie deschisă tuturor sau nimănui", a spus el, citat de agenţia de presă iraniană Tasnim.

Prin stâmtoare circulă o treime din petrolul maritim în fiecare zi. Strâmtoarea Ormuz leagă producătorii de țiței din Orientul Mijlociu de piețele cheie din Asia-Pacific, Europa şi America de Nord.

Întrebat despre amenințarea iraniană față de blocarea strâmtoarii, ministrul adjunct de externe chinez Chen Xiaodong a declarat că China și țările arabe au avut o comunicare strânsă despre pacea din Orientul Mijlociu, inclusiv despre problema Iranului.

"China consideră în mod consecvent că țara în cauză ar trebui să facă mai mult pentru a beneficia de pace și stabilitate în regiune și să protejeze împreună pacea și stabilitatea", a declarat Chen într-un briefing, înaintea summitului care va avea loc între China și statele arabe la Beijing, săptămâna viitoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel