China a confirmat că nu participă la conferința de pace din Elveția. ”Nu ați îndeplinit trei condiții”

Harta China / pexels, Lucas George Wendt
Harta China / pexels, Lucas George Wendt

Guvernul neutru elvețian dorește o prezență largă din diferite părți ale lumii la summitul de pace pe Ucraina, din 15 și 16 iunie.

China a confirmat că nu va participa la o conferință de pace asupra Ucrainei găzduită de Elveția luna viitoare, au declarat mai multe surse.

Beijingul a refuzat invitația deoarece nu au fost îndeplinite condițiile pentru participarea lor, inclusiv participarea Rusiei.

Guvernul elvețian neutru caută să obțină o participare cât mai numeroasă la summitul din 15-16 iunie, despre care Berna speră că va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina. Moscova nu a fost invitată.

China le-a spus diplomaților săptămâna aceasta că va participa doar dacă sunt îndeplinite câteva condiții. Acestea includ ca conferința să fie recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, că toate părțile ar trebui să participe în mod egal și că toate propunerile ar trebui discutate în mod echitabil, a spus una dintre surse.

Beijingul sprijină convocarea unei conferințe de pace recunoscută de ambele părți cu participare egală a tuturor părților, a declarat luni un purtător de cuvânt al ministerului de externe.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat joi că China ar putea organiza o conferință de pace la care ar putea participa Rusia și Ucraina.

Lavrov a spus că o astfel de mișcare ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană.

„Împărtășim poziția (Chinei) conform căreia cauzele fundamentale ale conflictului ar trebui tratate în primul rând, iar interesele legale ale tuturor părților ar trebui protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securității egale și indivizibile”, a spus Lavrov, adăugând că acest lucru „implică respect pentru realitatea de pe teren, care reflectă voința oamenilor care locuiesc acolo”.

Rusia a cerut în mod repetat negocieri, cu condiția ca Kievul și Occidentul să-i recunoască câștigurile teritoriale în Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.

În ianuarie, Ucraina l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la summitul planificat în Elveția.

Președintele ucrainean Zelenski l-a invitat săptămâna aceasta pe președintele american Joe Biden să participe, dar Washingtonul nu a confirmat pe cine va trimite.

China are legături strânse cu Rusia și s-a abținut să critice invadarea Ucrainei, dar s-a oferit anterior să ajute la medierea conflictului.

Elveția a căutat să convingă mai multe țări din Sudul Global, inclusiv China, să participe la conferință.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel