Cetăţean rus, suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen în Germania

Eduard Pascu / 16 apr 2021 / 18:22
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Un cetăţean rus, încarcerat în Germania din luna ianuarie, este suspectat că a pregătit asasinarea unui opozant cecen stabilit în această ţară, a anunţat vineri Parchetul federal german, relatează AFP.

Ordinul de execuţie ar fi fost dat în interiorul regimului cecen şi cetăţeanul rus ar fi primit instrucţiuni concrete pentru a-şi desfăşura misiunea, potrivit unui comunicat al Parchetului din Karlsruhe, transmite Agerpres.

Prezentat sub numele de Valid D., rusul a fost reţinut pe 1 ianuarie la Schwerin, în nord-estul Germaniei, de atunci el fiind în arest preventiv.

Justiţia germană îl ''suspectează că a pregătit o acţiune violentă gravă care a pus în pericol Statul şi că a încălcat legea privind armele'', adaugă Parchetul.

Concret, cetăţeanul rus a ajutat persoana însărcinată cu asasinarea ţintei cecene să intre clandestin în Germania şi a procurat arma pentru comiterea crimei. De asemenea, el a spionat victima şi urma să fie şofer în timpul acţiunii.

Justiţia germană nu a oferit niciun indiciu despre cel care urma să execute efectiv asasinatul sau despre locul unde acesta ar putea fi.

În contextul unor tensiuni între Germania şi Rusia vara trecută a început la Berlin procesul într-un dosar răsunător şi cu multe necunoscute, în care un cetăţean rus este acuzat că în anul 2019 a ucis un georgian de origine cecenă în capitala germană, acţionând la ordinul Moscovei. Crima a fost comisă în plină zi şi Rusia a negat orice implicare.

La sfârşitul lui 2019 Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi pentru a protesta faţă de lipsa lor de cooperare în anchetă, Rusia răspunzând simetric prin expulzarea a doi diplomaţi germani.

Mai multe asasinate ori tentative de asasinare a unor disidenţi ceceni au avut loc în Europa în ultimii ani.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy