Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă | Iohannis: România demonstrează în acest fel că îşi îndeplineşte angajamentele şi că este un furnizor de securitate

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, în cadrul ceremoniei de inaugurare a sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), că acesta reprezintă un "instrument absolut necesar", exprimându-şi convingerea că va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual.

Iohannis a arătat că Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă reprezintă o iniţiativă a României implementată 'cu energie şi eficienţă'.

"Am încredere că acest proiect, care se bucură deja de aprecierea şi interesul Alianţei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene şi al partenerilor noştri la nivel internaţional, va aduce valoare adăugată în contextul geopolitic actual. Zilnic observăm că provocările şi ameninţările, inclusiv din registrul neconvenţional, la adresa statelor şi societăţilor care fac parte din comunitatea europeană şi euroatlantică de valori se diversifică şi devin din ce în ce mai greu de combătut. Este, aşadar, necesar ca vigilenţa noastră, pe toate palierele, să crească. Şi avem nevoie, prin urmare, de conceptele şi instrumentele de acţiune adecvate pentru a răspunde pe măsură. Rezilienţa este un astfel de concept esenţial, iar Centrul inaugurat astăzi este, fără îndoială, un astfel de instrument absolut necesar", a arătat preşedintele în alocuţiunea sa, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, din ce în ce mai des, situaţii noi şi "extrem de complexe" demonstrează că efortul de consolidare a rezilienţei faţă de provocări trebuie să implice niveluri multiple ale administraţiei şi societăţii. Iohannis a adăugat că democraţiile "sunt vizate în special de astfel de ameninţări", dar că, pe termen lung, tot acestea sunt şi "cel mai bine echipate" pentru a le răspunde.

"Rezilienţa societală, pe care tocmai am evocat-o, este doar o parte a problematicii mai complexe a rezilienţei şi un indicator în sine al complexităţii activităţii pe care Centrul inaugurat astăzi va trebui să o desfăşoare. Contextul pandemic a evidenţiat şi mai pregnant realitatea că rezilienţa trebuie să fie un obiectiv central al demersurilor noastre, la nivel naţional, dar şi în cadrul organizaţiilor internaţionale din care facem parte. Fără doar şi poate, orice eveniment disruptiv accelerează anumite tendinţe, dar un context inedit şi defavorabil reclamă raţiune şi fapte. Aşa a început acţiunea României de creare a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă", a precizat preşedintele.

El a adăugat că E-ARC răspunde contextului actual, dar şi unui "set întreg de provocări şi ameninţări care se manifestau deja" la nivel internaţional: provocările generate de tehnologiile emergente şi disruptive, provocările la adresa sistemelor de comunicaţii sau a infrastructurii de transporturi, necesitatea unui răspuns eficient la crize sau asigurarea post-criză a continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale.

"Crearea acestui Centru reprezintă încă un exemplu al angajamentului ferm al României pentru securitatea europeană şi euroatlantică şi al capacităţii noastre de a promova iniţiative care aduc valoare adăugată în acest scop. Prin decizia de a internaţionaliza acest Centru, vom promova obiectivele României, ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene în domeniul rezilienţei. Dorim ca această instituţie să devină un pol de excelenţă şi furnizor de expertiză pentru NATO şi Uniunea Europeană, respectiv pentru statele membre şi partenere ale celor două organizaţii", a spus el.

Iohannis a mai precizat că România demonstrează în acest fel că îşi îndeplineşte angajamentele şi că "nu mai este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate".

La ceremonia de inaugurare sunt prezenţi: ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Sefcovic. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel