Centenar Armistițiu 1918. Serbia, furioasă după gafa diplomatică de proporții a Franței

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Furia sârbilor nu s-a domolit faţă de tratamentul considerat umilitor cu care Franţa a tratat Serbia şi pe preşedintele Aleksandar Vucic cu ocazia centenarului Armistiţiului din 1918, marcat duminică la Paris.

La ceremoniile de pe 11 noiembrie, Aleksandar Vucic a fost plasat într-o tribună secundară, în timp ce preşedintele kosovar Hashim Thaçi s-a aflat în tribuna principală alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, liderul rus Vladimir Putin, preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel.

Diferenţa de tratament a fost considerată de sârbi cu atât mai umilitoare, cu cât Belgradul nu recunoaşte independenţa Kosovo, fosta sa provincie cu populaţie majoritar albaneză.

Joi, presa şi lideri politici continuau să se facă ecoul a ceea ce ambasada Franţei a descris drept 'o stângăcie', o explicaţie care însă nu a convins.

Într-un editorial din cotidianul Blic, Vladimir Djukanovic, unul din liderii Partidului Progresului (SNS), la putere, a scris să nu există 'nicio şansă să fi fost vorba despre o eroare'. 'În consecinţă, există o intenţie din partea gazdei de a umili sau de a ridica pe cineva', a notat el, făcând aluzie la Hashim Thaçi.

'Macron şi protocolul său au umilit în mod intenţionat Serbia, este un lucru de care trebuie să ne amintim', a mai scris Vladimir Djukanovic, înaintea vizitei anunţate a lui Macron în Serbia la începutul lunii decembrie.

Sârbii relevă că, raportat la populaţie, ei sunt naţiunea care a plătit cel mai greu tribut în ce priveşte numărul morţilor şi că au luptat alături de francezi pe frontul de est.

Luni, pe pagina de Facebook, ambasada Franţei a admis ' o stângăcie' pe care Parisul o regretă 'cu putere'.

Comentariul a declanşat reacţii revoltate din partea internauţilor, iar monumentul care omagiază prietenia franco-sârbă, situat în apropierea ambasadei, a fost vandalizat.

Opoziţia s-a alăturat corului de indignare, liderul Partidului Democrat (DSS, dreapta), Milos Jovanovic, citat de tabloidul Informer, cerându-i lui Vucic 'să solicite scuze clare din partea lui Macron', şi evocând o anulare a vizitei preşedintelui francez.

La rândul său, săptămânalul independent Novi Magazin se întreabă dacă incidentul nu s-a vrut o presiune asupra preşedintelui Vucic 'pentru a fi mai cooperant' în discuţiile referitoare la Kosovo, aflate într-un punct mort.

Aleksandar Vucic, care a explicat că a ezitat dacă să părăsească sau nu ceremoniile, a promis o 'primire grandioasă' pentru Emmanuel Macron, pentru 'a-i arăta ce înseamnă ospitalitatea sârbă şi cum vedem noi prietenia'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel