Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Cel puțin o treime din cei aproximativ 220 de diplomați ruși acreditați în Elveția, în birourile de la Berna și Geneva, sunt spioni pentru serviciile secrete ale Moscovei. Aceasta este afirmația Serviciului Confederal de Informații (DNB), agenția de informații elvețiană, făcută în raportul său pe anul 2023 privind securitatea națională.

Documentul precizează: "În toată Europa, Elveția se numără printre statele în care agenții ruși sub acoperire diplomatică sunt cei mai activi, printre altele datorită rolului său de țară care găzduiește organizații internaționale".

Intervievat de ziarul "Frankfurter Allgemeine Zeitung", DNB a subliniat că serviciile secrete ale Moscovei reprezintă cea mai mare amenințare actuală de spionaj, atât informatic, cât și din surse umane.

Serviciul a adăugat că misiunile diplomatice ruse din Elveția sunt folosite "în principal pentru aceste activități". Cu toate acestea, nici DNB, nici Ministerul de Externe de la Berna nu au răspuns la întrebarea dacă Confederația Elvețiană a expulzat spioni ruși în ultimii doi ani.

Potrivit istoricului Adrian Haenni, cercetător la Centrul Austriac pentru Studii de Informaţii, Propagande şi Securitate (ACIPSS), este posibil ca serviciile secrete ale Moscovei să-şi fi extins activităţile în Elveţia, deoarece mai multe țări au expulzat agenți ruși sub acoperire diplomatică. Pentru Haenni, este așadar logic ca agențiile de informații ale Rusiei să își intensifice activitățile de spionaj acolo unde personalul lor nu este "deosebit deranjat", respectiv în centre precum Viena și Geneva.

Sediu al Națiunilor Unite, al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), al Organizației Mondiale a Sănătății și al altor câteva organizații internaționale, orașul elvețian s-a transformat într-un "centru de spionaj în Europa". La aceasta contribuie şi poziţia favorabilă "în inima Europei".

 

Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus

 

În acest sens, Haenni a remarcat: "De la Geneva puteți călători în spațiul Schengen fără control al pașapoartelor". Istoricul a amintit apoi că Elveția a jucat un rol în legătură cu tentativa de otrăvire a lui Serghei Skripal, fost colonel al Direcției Generale pentru Informații (GRU), care a avut loc în 2018 la Salisbury, în Regatul Unit.

Presupușii autori ai atacului, agenții GRU Aleksandr Mișkin și Anatoly Tschepiga, au rămas la Geneva de mai multe ori înainte de a lovi. Alți doi spioni din același serviciu au fost arestați după ce au parcat o mașină plină cu echipamente de supraveghere în fața sediului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Spiez, Elveția.

La Geneva, serviciile de informații de la Moscova au pregătit și atacurile cunoscute sub numele de "sindromul Havana" cu agenți infiltrați precum "studenți la limba engleză sau angajați ai misiunii permanente a Federației Ruse la Națiunile Unite. Mai mult, colonelul GRU Egor Gordienko a fost acreditat ca diplomat la OMC până în 2020. Ofițerul figurează ca agent în unitatea 29155 a aceluiași serviciu, specializat în acțiuni de sabotaj și asasinat.

Potrivit zvonurilor, cazuri de "sindrom Havana" au apărut și în misiunea Statelor Unite la ONU de la Geneva. Întrebat pe această temă, DNB a răspuns că "este la curent cu sindromul Havana, dar nu comentează cele relatate de mass-media".

Potrivit lui Haenni, prezența puternică a agenților ruși la Geneva depinde și de faptul că DNB este "un serviciu de informații de dimensiuni limitate și relativ slab". Pe lângă contrainformații, agenția cu doar 420 de angajați se ocupă de lupta împotriva terorismului și extremismului. Pentru istoric, această slăbiciune este dorită din punct de vedere politic deoarece "o abordare mai activă împotriva oficialilor serviciilor secrete străine intră în conflict cu obiectivul guvernului elvețian" de a acționa ca "mediator în conflictele internaționale".       

Haenni crede că "laissez-faire" dorit de Elveția față de numeroșii spioni ruși de pe teritoriul său este greșit și recomandă schimbarea cursului. Faptul că agenții de la Moscova au pregătit atacuri din Elveția ridică întrebări legate de politica de securitate și dăunează reputației țării.

Între timp, fostul diplomat rus Boris Bondarev, care era deja acreditat la Geneva, și-a părăsit cariera în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către țara sa. Potrivit lui Bondarev, "Elveția este pregătită pentru momentul în care va fi din nou potrivit să primească pe teritoriul său rușii de rang înalt". De când și-a dat demisia, fostul diplomat trăiește sub protecția poliției într-o locație necunoscută din Elveția.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel