Cel mai mare submarin nuclear din lume a fost retras din înzestrarea Forțelor Navale ale Federației Ruse

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful Mișcării de sprijinire a flotei ruse, Vladimir Maltsev, a declarat, pe 06.02.2023, că submarinul nuclear Dmitri Donskoy (Proiect 941) a fost retras din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse.

,,Submarinul Dmitri Donskoy a fost scos din componenta de luptă a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Acesta a fost mutat la Baza Navală din Severodvinsk, unde va aștepta să fie distrus împreună cu alte două submarine de același tip”, a declarat Maltsev citat de agenția de presă Tass.

Acesta a precizat că numele Dmitri Donskoy nu va fi șters din lista navelor Marinei ruse.“Un nou submarin strategic din clasa Borey-A cu denumirea Dmitri Donskoy se află în construcție la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk”, a spus Maltsev.

Anterior, Maltsev a declarat pentru agenția de presă TASS că momentul dezmembrării submarinului nuclear Proiect 941 nu a fost încă stabilit.

În luna septembrie 2022, submarinul a finalizat cu succes misiunile de asigurare a testării submarinului nuclear multifuncțional Krasnoyarsk și a submarinului nuclear strategic Generalissimus Suvorov.

Dmitri Donskoy a fost lansat la apă pe 29 septembrie 1980 și a fost introdus în dotarea flotei pe 29 decembrie 1981. Inițial, sistemul principal de armament al submarinului a fost reprezentat de rachetele balistice intercontinentale ale complexului D-19. În 2002, acesta a fost modernizat conform Proiectului 941UM, după care a fost implicat în testarea rachetelor Bulava. În vara anului 2017, submarinul a efectuat o tranziție inter-flote către Marea Baltică, unde a luat parte la Parada Navală Principală.

Acest tip de submarine cu propulsie nucleară reprezintă mândria constructorilor de nave din Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, parte a Corporației întrunite constructoare de nave. Proiectul a fost dezvoltat la Biroul central de construcții navale Rubin. În total, pentru Forțele Navale au fost construite șase unități ale Proiectului 941. Toate submarinele aveau sediul la Flota de Nord în Zapadnaya Litsa (Golful Nerpichya). Până în prezent, trei dintre ele au fost eliminate cu finanțare din SUA. Alte două submarine, Arkhangelsk și Severstal, au fost retrase din flotă și așteaptă să fie eliminate.

La un moment dat, Dmitri Donskoy a fost cel mai mare submarin din lume din punctul de vedere al dimensiunilor (172 de metri lungime și 23 de metri lățime). Acum, locul acestuia a fost luat de submarinul nuclear cu destinație specială Belgorod.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel