Cehia destructurează o rețea pan-europeană de propagandă rusă, care se ocupa cu dinamitarea alegerilor europarlamentare. Urmele duc chiar la ”finul lui Putin”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Serviciile de informații cehe (BIS) au dezvăluit o rețea organizată de Rusia care a încercat să influențeze alegerile pentru Parlamentul European din diferite țări de pe continent.

Serviciul de informații de securitate al Cehiei a distrus o rețea finanțată de Moscova care răspândea propaganda rusă și exercita influență în toată Europa, inclusiv în Parlamentul European, a declarat miercuri prim-ministrul Petr Fiala.

În urma raportului contrainformațiilor cehe, guvernul de la Praga i-a inclus pe lista națională de sancțiuni pe politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk și pe cetățeanul ucrainean și israelian Artem Marchevskyi, care a condus site-ul de știri voiceofeurope.com - pentru că au dus o operațiune de influență pro-rusă în Europa, a declarat Ministerul de Externe ceh, citat de Reuters.

Viktor Medvedchuk și Artyom Marchevsky au încercat să influențeze alegerile pentru Parlamentul European cu ajutorul banilor din Rusia.

Potrivit informațiilor obținute de „Deník N”, cazul va viza și partidul german AfD și politicieni din Franța, Belgia, Țările de Jos și Ungaria. 

Medvedciuk a finanțat pe ascuns operațiunile de influență ale site-ului Voice of Europe, înregistrat în Cehia, condus de Marchevskyi.

Viktor Medvedciuk a reprezentat, în ultimul deceniu, principalul canal politic prin care Rusia și-a exercitat influența în Ucraina. Politicianul ucrainean a avut și are încă relații strânse cu regimul de la Kremlin, Putin fiind și nașul de botez al uneia dintre fiicele lui Medvedciuk. Politicianul ucrainean a încercat să fugă în Rusia în primele zile ale invaziei, dar a fost prins după câteva săptămâni, timp în care a stat ascuns. Ulterior, fost eliberat de Kiev și lăsat să plece în Rusia, în 2022, în schimbul a peste 100 de prizonieri ucraineni, inclusiv dintre cei care luptaseră la Mariupol.

 

Rețeaua de propagandă rusă

 

Acțiunile lui Medvedciuk și Marchevskyi pregăteau terenul propagandistic înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din acest an, inclusiv sprijin financiar pentru politicieni europeni, a spus ministerul.

Viktor Medvedciuk a folosit firma și pe Marchevskyi „în mai multe state membre ale UE pentru finanțarea cooperării cu jurnaliștii și pentru sprijin financiar ascuns pentru candidații individuali selectați la alegerile pentru Parlamentul European, cu scopul de a sprijini interesele de politică externă ale Federației Ruse".

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat într-o conferință de presă că decizia de a impune sancțiuni s-a bazat pe informații de la agenția cehă de serviciilor secrete BIS.

BIS a declarat pe rețeaua de socializare X că a descoperit activitățile unei rețele de influență finanțate de Rusia în Republica Cehă.

„Acțiunea BIS a descoperit modul în care Rusia folosește influența pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și cum încearcă să influențeze procesele politice din țările noastre”, se arată în comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel