Cehia acuză o intensificare a atacurilor cibernetice rusești

Darius Muresan |
Data publicării:
atac cibernetic
atac cibernetic

Agenţia cehă pentru securitate cibernetică (NAsKiB) a observat anul trecut o creştere notabilă a activităţilor serviciilor secrete ruse împotriva instituţiilor strategice ale Republicii Cehe, potrivit postului public de radio 'Radiozurnal', citat miercuri de agenţia EFE.

În raportul său pentru anul 2019, NAsKiB, o instituţie creată recent, menţionează că anul trecut a consemnat ''217 atacuri cibernetice reuşite'', cu 30% mai multe faţă de 2018.

Agenţia cehă atribuie unele dintre aceste atacuri unui grup de hackeri cunoscut sub numele de ''Sofacy'', în spatele căruia crede că se află serviciul rus de informaţii militare GRU.

Documentul precizează că în operaţiunile de spionaj cibernetic a fost detectată utilizarea 'Spear Phishing', denumirea care face referire la tehnica folosită de serviciile secrete ruse pentru a pirata diferite conturi de mesagerie electronică ale unor politicieni membri ai Partidului Democrat din SUA în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale americane din anul 2016.

Dar agenţia cehă, citată de Agerpres, nu a anunţat deocamdată public numele instituţiilor care ar fi fost vizate de atacuri cibernetice. A făcut însă referire şi la atacuri cibernetice împotriva unor universităţi, precum Universitatea Agricolă Cehă - atac în care hackerul şi-a atribuit identitatea rectorului universităţii -, precum şi împotriva unor spitale sau a companiei miniere OKD.

Serviciul de Informaţii şi Securitate ceh (BIS), în atribuţiile căruia intră şi spionajul civil, a avertizat în raportul său pentru anul 2018 asupra unei ample activităţi a serviciilor secrete ruse în Republica Cehă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel