Cealaltă față a monedei: Turcii spun că avioanele lor F-16 au interceptat F-16 elene care se apropiau de nava Oruc Reis

Tudor Curtifan / 29 aug 2020 / 15:01

Turcia a prezentat versiunea ei în ceea ce privește incidentul dintre aeronavele F-16 ale Ankarei și cele ale Greciei deasupra Mării Mediterane.

Ministerul Apărării de la Atena acuză Turcia de continuarea provocărilor și de hărțuirea unor aeronave F-16 elene care se întorceau la baza aeriană după participarea la un exercițiu militar.

Grecia a efectuat în Mediterană un exercițiu militar cu partea cipriotă, italiană și franceză, pe fondul tensiunilor cu Turcia.

Grecii precizează că șase aeronave F-16 elene au fost hărțuite de aeronave ale Turciei care ar fi încercat provocator să le blocheze traseul, incidentul fiind urmat de manevre ale avioanelor celor două state.

 

Turcia are cu totul altă versiune: Avioanele F-16 ale Greciei au încercat să se apropie de nava Oruc Reis, dar au fost forțate de Aviația turcă să facă cale întoarsă

 

De partea cealaltă, Turcia are o cu totul altă versiune asupra celor întâmplate. În cursul zilei de ieri, ministerul turc al Apărării, citat de Daily Sabah, spune că avioanele de vânătoare F-16 au fost trimise de turci pentru a intercepta șase avioane F-16 elene, care ar fi decolat de la o bază militară din Creta, și care se apropiat de nava de cercetare Oruc Reis, în apele revendicate de cele două state.

Turcii spun că Forțele Aeriene ale Ankarei au forțat cele șase avioane F-16 elene să se întoarcă. 

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat pe data de 10 august, când Ankara a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale.

Pe de altă parte, un semnal că tensiunile dintre cele două state NATO sunt departe de a își pierde din intensitate e faptul că Turcia a început de azi noi manevre militare în Mediterana de Est care ar urma să dureze două săptămâni.

Turcia şi Grecia au desfăşurat în ultimele zile manevre rivale, stârnind îngrijorarea unor ţări europene.

CITEȘTE ȘI: Turcia acuză Franța că prin dislocarea avioanelor Rafale în Cipru încalcă acordurile din 1960

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy