Ce se întâmplă cu Luftwaffe? Germania va retrage 90 de avioane Tornado până în 2030, dar nemții nu au niciun plan după

Darius Muresan |
Data publicării:
Eurofighter și Tornado ale Luftwaffe, sursă foto: Bundeswehr/Stefan Petersen
Eurofighter și Tornado ale Luftwaffe, sursă foto: Bundeswehr/Stefan Petersen

Bătrânele avioane Panavia Tornado, din dotarea Forțelor Aeriene Germane (Luftwaffe) urmează să fie retrase din serviciu până în 2030. Vorbim de 90 de avioane, dar se pare că, în mod total contrar pragmatismului german, Berlinul nu are niciun plan pentru Luftwaffe după retragerea avioanelor.

Cu alte cuvinte Germania nu a stabilit încă câte avioane noi va cumpăra. Timpul e scurt în contextul în care după semnarea contractelor va fi nevoie de ani buni până când tehnica va ajunge să fie livrată. 

Publicația Janes a solicitat un răspuns oficial Berlinului în contextul în care au apărut mai multe informații venite din interiorul industriei de apărare cu privire la faptul că nemții ar dori achiziția a 85 de avioane noi. 

2. avion germ... (0a416391e872628c2095b4abaacd0930_76388900_22758100.jpg)

Comandantul Luftwaffe,  general-locotenentul Gunter Katz, a declarat sursei citate că Luftwaffe nu a anunțat niciodată public că înlocuirea Tornado se va face unu la unu. Cu alte cuvinte nu există nicio decizie, nici politică și nici militară, cu privire la achiziția unui număr atât de mare de avioane.

Cert e că cele 90 de avioane Tornado vor fi retrase din serviciu în 2030. 

 

Germania nu are niciun plan de înlocuire a avioanelor Tornado. De la F-35 la Eurofighter EK

 

Germania trece printr-un proces uriaș de schimbare, atât politică cât și militară. Nu doar prin renunțarea la gazul rusesc, dar mai ales prin investiții colosale în modernizarea Bundeswehr-ului prin deblocarea unui fond special de 100 de miliarde de euro anual pentru reînarmarea Germaniei în următorii ani!

La finalul lunii mai a anului 2022, clasa politică din Germania a ajuns la un consens pentru a modifica regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

Așadar bani sunt, dar nu există planuri concrete și, cel mai important, schimbarea istorică a Armatei germane va fi un proces care va dura foarte mulți ani.

În ceea ce privește retragerea celor 90 de avioane Tornado, nemții au contractat până în prezent 35 de avioane F-35 Lightning II pentru 8.4 miliarde de dolari. A fost o decizie extrem de controversată și criticată, dar care a fost luată din perspectiva armelor nucleare. 

3. Rachetă cu... (tornado-taurus_84506300.jpg)

Decizia Germaniei privind achiziția de F-35 a fost luată pe fondul faptului că doar F-35 va fi certificat pentru a transporta bombe nucleare B61 integrate pe bătrânele Tornado germane.

Concomitent există și un contract pentru modernizarea a 15 avioane Eurofighter în versiunea EK.  La 29 noiembrie 2023, Airbus a confirmat că o variantă dedicată suprimării apărării aeriene inamice (SEAD) a avionului Eurofighter Typhoon, denumită Eurofighter EK, a primit undă verde din partea guvernului german. De fapt, în urma recentei aprobări parlamentare de către comisia de apărare din Bundestag, Airbus va echipa 15 avioane Eurofighter germane cu sisteme de război electronic, care vor fi certificate de NATO până în 2030 și care vor înlocui apoi aeronavele Tornado ECR care îndeplineau misiuni SEAD (Suppression of Enemy Air Defense).

Însă cele 35 de F-35 noi și cele 15 Eurofighter EK modernizate sunt departe de a suplini retragerea din serviciu a 90 de avioane Tornado. 

Au existat zvonuri și cu privire la o achiziție de avioane noi Eurofighter care ar veni și în sprijinul industriei de apărare europene, un mixt între F-35 și Eurofighter, dar nu e nimic concretizat oficial. 

CITEȘTE ȘI: Fuzelajul F-35, „made in” Germania. Nemții vor ridica de la zero o fabrică ultramodernă pentru a fabrica fuzelajul F-35 americane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel