Ce pagube a provocat drona Bayraktar TB2 forțelor ruse în prima lună de război din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

În prima lună a războiului ruso-ucrainean, dronele turcești Bayraktar TB2, deținute de Forțele Armate ucrainene au devenit atât de populare în țară încât au fost compuse melodii despre ele, iar copii nou-născuți au început să fie numiți Bayraktar.

Potrivit evidenței ținute de site-ul coryxspioenkop.com exclusiv pe baza imaginilor obținute din surse deschise, pierderile directe produse forțelor ruse prin utilizarea dronelor Bayraktar TB2 nu au o pondere chiar atât de mare în volumul total al tehnicii militare ruse distruse până în prezent.

Este foarte posibil ca numărul de unități de tehnică de luptă distruse să fie mult mai mare, dar această analiză arată importanța utilizării dronelor de atac și cercetare și tendințele actuale de pe câmpul de luptă.

În primul rând s-a desprins concluzia toate loviturile executate de dronele de atac și-au atins țintele, cea mai mare parte le-au distrus, iar în mică măsură le-au avariat.

Lista cu pierderile forțelor ruse, în tehnică de luptă și de sprijin, cauzate de acțiunile dronelor Bayraktar TB2 până pe 24 martie 2022

Din 206 vehicule blindate auxiliare distruse, un transportor blindat șenilat MT-LB cu mitralieră antiaeriană ZU-23 și 3 vehicule de tip nerecunoscut au fost distruse de dronele Bayraktar TB2.

Din cele 11 stații de comunicații radio pierdute de ruși, una de tip nerecunoscut a fost distrusă de dronele turcești.

Din cele 50 de vehicule de geniu pierdute, un KAMAZ-5350 și un excavator au fost distruse de Bayraktar TB2.

Din cele 41 de tunuri și obuziere distruse, 7 obuziere Msta-B de 152 mm au fost distruse și 2 au fost avariate de aceste drone.

Din cele 33 de lansatoare multiple de rachete distruse, un sistem BM-27 „Uragan” de 220 mm a fost distrus de drone.

Din cele 40 de sisteme de rachete sol-aer și de apărare antiaeriană distruse, 10 au fost distruse de dronele turcești (un sistem antiaerian și un sistem de rachete „Buk-M1-2”, 4 sisteme antiaeriene și un sistem  de rachete „Buk-M2”, un sistem de rachete „Tor-M1”, unul „Tor-M2” și un sistem de apărare antiaeriană "Pantsir -C1").

Din cele 35 de elicoptere distruse, 2 Ka-52 și 7 tipuri neidentificate au fost distruse de Bayraktar TB2.

Cele 2 trenuri cu combustibil pierdute de ruși au fost ambele distruse de dronele turcești.

Din cele 593 de camioane distruse rușilor, 7 vehicule Ural-4320 au fost distruse de aceste drone, iar 4 vehicule KamAZ 6x6, 3 tractoare de artilerie KamAZ-6350 8x8 și 8 camioane de tip nerecunoscut au fost avariate.

În total, din 1895 unități de armament și tehnică militară pierdute de ruși (dintre care 895 distruse), doar 57 au fost distruse de dronele Bayraktar TB2, iar 4 au fost avariate. Aceste 61 de unități reprezintă 3% din tehnica și echipamentul pierdut de forțele ruse, respectiv 7% din totalul celor distruse.

Se observă că tancuri, vehicule de luptă de infanterie, obuziere autopropulsate, radare, sisteme de război electronic, avioane și UAV-uri pe aerodromuri și nave de luptă nu au fost deloc distruse cu ajutorul dronelor.

De asemenea, printre pierderile enumerate anterior sunt trei tipuri de arme din care a fost distrusă doar câte o unitate. Adică, chiar dacă se presupune că pierderile reale au fost de două ori mai mari, acestea pot fi considerate totuși mici.

Care este motivul pentru care dronele Bayraktar TB2, foarte eficiente în conflictele locale din trecut, au provocat pierderi atât de mici forțelor ruse?

În primul rând, Forțele Armate ale Ucrainei dețin un număr destul de redus de drone Bayraktar TB2. Inițial au fost confirmate două loturi însumând 12 drone și 6 posturi de control, iar livrările ulterioare nu se cunosc. Foarte probabil acestea au fost utilizate cu mare precauție, pentru protejarea unor facilități strategice, iar dacă au executat lovituri au făcut-o pentru autoapărare împotriva sistemelor antiaeriene sau pentru a rezolva sarcini deosebit de importante, cum au fost luptele pentru apărarea Bazei Aeriene din Cernobaevka.

De asemenea, foarte probabil, dronele au fost utilizate în principal pentru recunoaștere. Folosirea sistemului optoelectronic canadian SMH-15D Wescam s-a dovedit foarte eficientă, iar multe lovituri de succes ale forțelor ucrainene s-au datorat acțiunilor Bayraktar TB2 ca sisteme de recunoaștere aeriană sau de corecție a focului de artilerie.

Ministerul rus al Apărării a susținut în mod fals că 18 astfel de drone au fost doborâte în perioada 24 februarie - 17 martie. Însă rușii au reușit să găsească o fotografie de confirmare a unei singure drone prăbușite nu se știe unde și în ce circumstanțe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel