Cazurile de corupție de la vârful armatei ruse nu se mai termină: Șeful Transmisiunilor a fost arestat pentru luare de mită

Ionel Copcea |
Data publicării:
Şeful Direcției Principale Comunicații a Forțelor Armate ale Federației Ruse și locțiitor al șefului Statului Major General, general-locotenentului Vădim Shamarin. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.
Şeful Direcției Principale Comunicații a Forțelor Armate ale Federației Ruse și locțiitor al șefului Statului Major General, general-locotenentului Vădim Shamarin. Sursa Foto: Ministerul rus al Apărării.

Agenția de presă Interfax a anunțat, pe 23.05.2024, că Tribunalul Militar 235 din garnizoana Moscova a dispus arestarea șefului Direcției Principale Comunicații a Forțelor Armate ale Federației Ruse și locțiitor al șefului Statului Major General, general-locotenentului Vadim Shamarin.

,,Printr-o hotărâre judecătorească din 22 mai, instanța a impus o măsură preventivă împotriva lui Shamarin, sub formă de detenție pentru o perioadă de două luni”, a informat Serviciul de presă al tribunalului.

Potrivit instanței, Shamarin este acuzat că a primit o mită deosebit de mare, potrivit Articolului 290, aliniatul 6, din Codul penal al Federației Ruse.

Instanța s-a abținut să facă alte comentarii, invocând confidențialitatea investigației. Pe de altă parte, o sursă bine informată a declarat pentru Interfax că Shamarin este acuzat de luare de mită în timpul încheierii unor contracte guvernamentale.

Anterior, cotidianul Kommersant a informat și el despre reținerea lui Shamarin. Potrivit publicației, ofițerul a fost investigat într-un dosar penal privind presupuse fraude în timpul îndeplinirii atribuțiilor funcționale.

Referindu-se la seria de dosare penale deschise împotriva unor generali din Ministerul rus al Apărării, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat că nu este vorba despre o campanie concertată și că lupta împotriva corupției se desfășoară sistematic în toate departamentele și la toate nivelurile.

,,Lupta împotriva corupției este o activitate consecventă. Nu este vorba despre o campanie, ci despre o activitate curentă aflată în curs de desfășurare. Aceasta este parte integrantă a muncii agențiilor noastre de aplicare a legii”, a precizat Peskov, care a fost solicitat de către jurnaliști să comenteze cazurile penale inițiate recent împotriva unor oficiali din Ministerul rus al Apărării.

,,Nu pot spune nimic despre detaliile cazurilor penale, din moment ce nu am autoritate pentru a face acest lucru, fie că este vorba de departamente federale, fie de nivelul municipal”, a subliniat secretarul de presă al președintelui.

Comentariul autorului: Vadim Shamarin este al patrulea general rus arestat în ultima lună pentru suspiciunea de corupție.

Lista a fost deschisă de adjunctul ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, care a fost reținut pe 23.04.2024. Considerat cel mai bogat om din structurile de forță ale Federației Ruse, Ivanov a fost acuzat de luare de mită și riscă 15 ani de închisoare, întrucât prejudiciul este considerat mai mare de un milion de ruble.

Ulterior, pe 14.05.2024, a fost arestat și șeful Direcției Principale Personal din cadrul Ministerului rus al Apărării, general locotenent Yuri Kuznetsov, suspect într-un alt dosar penal.

În fine, pe 21.05.2024, a fost reținut pentru o perioadă de două luni și fostul comandant al Armatei 58 arme întrunite din cadrul Regiunii Militare Sud, general maior Ivan Popov. Potrivit anchetei, o grupare organizată, din care, pe lângă Popov, mai făceau parte un om de afaceri din Ținutul Krasnodar și un oficial de rang înalt din conducerea Regiunii Militare Sud, a vândut produse metalice achiziționate ca parte a ajutorului umanitar de la administrația Regiunii Zaporojie, destinat pentru construirea de structuri genistice în interesul Armatei 58.

Deși oficialii ruși susțin că nu este vorba despre o campanie împotriva corupției, trebuie subliniat faptul că arestările generalilor au loc pe fondul înlocuirii din funcție a fostului ministru al apărării, Serghei Șoigu.

Specialiștii militari ruși apreciază că multitudinea de cazuri de corupție înregistrate în armată are o influență negativă asupra operației militare speciale aflate în curs de desfășurare pe teritoriul Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel