Prin atacarea cu rachete a fregatei Amiral Makarov, Ucraina a dat o altă lovitură de imagine Flotei ruse de la Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ieri, mass-media ucraineana a relatat ca o fregată a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost cuprinsă de flăcări după ce a fost lovită de rachete trase armata ucraineană. Imediat a fost înaintată versiunea ca nava lovită de tirul de rachete ucrainene este Amiral Makarov, una dintre cele mai noi și mai avansate fregate ale marinei ruse. Nava de 4.000 de tone este una dintre cele mai mari nave de război din flota rusă de la Marea Neagră.  

Site-ul de știri ucrainean Dumskaya  a fost primul care a identificat nava drept o fregată a „Proiectului 11356P de tip Burevestnik”, o descriere care corespunde navelor din clasa Amiral Grigorovici (cunoscute și sub numele de Krivak IV), care include şi nava Amiral Makarov.

Mass-media ucraineană a precizat ieri că fregata rusă se află lângă Insula Șerpilor, care se află la aproximativ 75 de mile sud de Odesa. „Avioanele inamice se învârt acum peste această zonă a Mării Negre, iar nave de salvare au venit să ajute nava”, a relatat ieri  site-ul de știri ucrainean Dumskaya.

Ulterior au apărut informaţii ca fregata rusă a fost lovită de rachete anti-navă ucrainene Neptun, acelaşi tip de rachete care au scufundat și crucișătorul rusesc Moskva.

Surse independente care au analizat informaţiile din presa ucraineană au sugerat ca relatările apărute în mass-media par a fi destul de exacte.

Guvernul rus a negat informațiile potrivit cărora o altă navă de război a fost lovită. „Nu, nu avem astfel de informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse de știri RIA Novosti.

Analistul militar american Michael Peck scrie într-un articol pentru Forbes că este greu să fim siguri de ce s-a întâmplat cu adevărat în acele momente, dar istoria recenta ne-a demonstrat că Ucraina are capacitatea de a scufunda nave rusești și că Rusia va nega că acest lucru s-a întâmplat vreodată.

Chiar luna trecută, Ucraina a susținut că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost scufundat de două rachete Neptun, o afirmație care a fost susținută de mulţi analiștii occidentali, dar Rusia încă susține varianta unei incendiu care a cuprins magazia de muniţie a navei, ceea ce ulterior a dus la scufundarea acesteia.

Oricum ar fi, dacă o altă navă de război a marinei ruse a fost într-adevăr grav avariată sau scufundată, este o altă pată neagră care va rămâne pe imaginea ’’bravei’’ armate ruse.

Chiar dacă fregata Amiral Makarov este mult mai mică decât crucişătorul Moscova, aceasta este o navă puternic înarmată care dispune de opt celule de lansare verticale pentru rachete Kalibr și alte rachete de croazieră, 24 de rachete antiaeriene Buk, plus sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune și rachete antisubmarin. Marina rusă operează trei – sau poate acum două – fregate din clasa Amiral Grigorovici.

De asemenea, este de remarcat faptul că atacul revendicat de ucraineni asupra navei ruse Amiral Makarov a venit la o zi după ce oficiali americani ai apărării au confirmat că Pentagonul a oferit informații Ucrainei despre locația crucişătorului Moscovei, înainte ca acesta să fie lovit de rachetele anti-navă ucrainene. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel