Bundeswehr-ul va apăra zona baltică. Primele trupe germane au ajuns la brigada NATO din Lituania

Tanc german Leopard 1A5, produs de gigantul Rheinmetall
Tanc german Leopard 1A5, produs de gigantul Rheinmetall

Aproximativ o sută de militari germani au sosit în Lituania pe 4 septembrie, ca parte a măsurilor de întărire a prezenței NATO pe flancul estic în urma invadarii Ucrainei de către trupele ruse.

Trupele germane pun bazele statului major al unei noi brigăzi tactice a NATO, o structură care de regulă include 3-5.000 de militari. Cei aproximativ 100 de militari fac parte din Brigada 41 Tancuri din cadrul Diviziei 1 Tancuri a Forțelor Terestre germane și au ajuns în Lituania împreună cu echipamente pentru comandă și control, comunicații și logistică.

„Sosirea primelor trupe germane ca parte a brigăzii NATO reprezintă un pas important în consolidarea apărării NATO și descurajării într-un moment critic pentru securitatea noastră și transmite un mesaj clar că NATO va apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Statul major al brigăzii va rămâne permanent în țara baltică, în timp ce unitățile luptătoare se vor alătura, prin rotație, pentru exerciții. 

Christian Nawrat, comandantul Brigăzii 41 Tancuri, a declarat că săptămâna viitoare se va stabili deja programul exercițiilor. “Cu siguranţă ne vom consulta rapid şi apoi vom desfăşura forţe pentru aceste exerciţii", a precizat acesta, în timp ce un înalt oficial militar german neprecizat a declarat pentru AFP că primele exerciţii la nivel de batalion ar putea avea loc în luna octombrie.

La summit-ul de la Madrid din iunie, liderii NATO au decis să consolideze apărarea avansată a NATO de pe flancul estic, inclusiv prin consolidarea structurilor de luptă până la nivel de brigadă. 

Germania, care conduce gruparea tactică de luptă a NATO din Lituania, are deja aproximativ 1.500 de militari în această țară. 

Cele patru structuri multinaționale de luptă ale NATO au fost înființate în Letonia, Lituania, Estonia și Polonia după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014. Acestea au fost consolidate la începutul acestui an, ca răspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, iar patru noi grupări de luptă sunt în curs de înființare în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel