Urmărește emisiunea live



Bulgaria suspendă temporar completarea escadrilei de F-16 Fighting Falcon

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, sursă foto: US Air Force
F-16, sursă foto: US Air Force

Criza politică majoră din Bulgaria afectează inclusiv procesul de înzestrare al Forțelor Armate. În contextul instabilității politice, vecinii de la sud de Dunăre nu au planuri pentru completarea escadrilei de F-16.

Guvernul interimar de la Sofia nu negociază achiziționarea altor opt avioane F-16 Fighting Falcon, potrivit unei declarații făcută de ministrul interimar al apărării, Georgi Panayotov, în cadrul Parlamentului bulgar.

Potrivit acestuia, notează publicația bulgară BTN, guvernul continuă implementarea programului actual prin care au fost achiziționate deja 8 avioane. Bulgaria intenționează să achiziționeze 16 avioane F-16 și a cumpărat deja primele opt aparate. Departamentul Apărării al SUA a trimis deja documentația care deschide ușa pentru următoarea fază a achiziției.

Însă guvernul interimar nu are puterea legislativă și nici nu negociază următoarea tranzacție, mai precizează sursa citată. Panayotov a subliniat însă importanța unei escadrile complete pentru Forțele Aeriene Bulgare, precizând că fără încă opt aeronave, achiziționarea primelor devine aproape inutilă.

Hristo Gadzhev, unul din liderii partidului GERB, a precizat că în momentul de față nu există bani, dar completarea escadrilei ar trebui achitată în 2024.

Bulgaria achiziționat 8 avioane F-16 noi din SUA în versiunea Block 70. Vecinii noștri de la sud de Dunăre au achitat aproximativ 1.3 miliarde de euro pentru opt aparate noi din SUA.

Potrivit datelor oficiale, primele patru F-16 vor ajunge sub comanda Sofiei în 2023, iar mai apoi următoarele avioane F-16 vor fi livrate Bulgariei în 2024.

 

Criză politică majoră în Bulgaria

 

Bulgaria se află într-o criză politică de mai multe luni, după ce la Sofia nu se poate forma un guvern. Amintim că partidul de centru-dreapta GERB a devenit săptămâna aceasta a doua formaţiune politică bulgară ce renunţă la încercarea de formare a unui nou guvern în urma alegerilor parlamentare neconcludente desfăşurate în iulie.

Anterior, partidul anti-sistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN), care la alegerile din 11 iulie a obţinut 65 dintre cele 240 de locuri în parlament, a abandonat eforturile de a forma un guvern minoritar.

Cu cele 63 de mandate parlamentare, GERB este departe de a avea o majoritate, iar alte partide au refuzat să coopereze cu această formaţiune, acuzată de corupţie generalizată în timpul guvernului Borisov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel