Bulgaria cumpără încă 8 avioane F-16 Block 70/72. Prețul pentru 16 avioane, aproape dublu față de cele 49 ale României

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul interimar al Bulgariei a decis să aprobe achiziționarea a alte opt avioane de luptă F-16 Block 70/72. Astfel, Bulgaria va avea o escadrilă completă de 16 avioane de luptă din aceeași clasă. Amintim că, la sfârșitul anului 2019, guvernul bulgar aprobat plata pentru opt avioane de luptă F-16 Block 70/72, care sunt deja în proces de producţie şi urmează să fie livrate către Forţele Aeriene Bulgare începând cu anul 2026.

Noul lot de opt avioane de vânătoare va fi, de asemenea, înarmat cu rachete aer-aer și aer-sol.

,,Vom avea o escadrilă completă de 16 avioane. Avioanele sunt așteptate să sosească în 2027", a anunțat ministrul bulgar al Apărării, Dimitar Stoianov, într-un comunicat, potrivit BulgarianMilitary.

„Achiziţia de avioane este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina, a precizat Stoianov.

Achiziționarea celor opt avioane de luptă a primit deja aprobarea Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare [DSCA] și a Congresului SUA în luna aprilie a acestui an.

Potrivit DSCA, valoarea contractului de achizitie este de 1,673 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Stoyanov a anunțat ieri [21 septembrie] că valoarea achiziției se încadrează în 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit analiștilor bulgari, comanda pentru al doilea lot de opt avioane de vânătoare este un fel de înlocuire a avioanelor rusești MiG-29, pe care "unii presupun" că vor fi trimise în Ucraina. O astfel de afirmație a fost negată în aprilie de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, care a declarat "vânzarea nu ar putea face obiectul unei astfel de înlocuiri".

Contractul pentru furnizarea a opt noi F-16 în valoare 1,26 miliarde de dolari fost semnat de Ministerul bulgar al Apărării cu compania americană Lockheed Martin, în aprilie 2020. Contractul prevedea chiar de atunci o posibilă livrare a încă opt F-16 pentru Forțele Aeriene Bulgăre, dar în cazul livrării la timp a primului lot al acestor aeronave.

Bulgaria a plătit, în august 2019, Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,26 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. În medie, fiecare avion va costă statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar versiunea Block 70 vine cu cele mai noi dotări disponibile pentru un avion de vânătoare F-16. Acum, conform planurilor oficialilor de al Sofia, aceste opt avioane F-16 ar sa fie completate cu alte opt.

Bulgaria a achiziţionat opt avioane de vânătoare F-16 Block 70 pentru a renunţa definitiv, în cele din urmă, la cele 14 vechi avioane de vânătoare sovietice MiG-29, care au nevoie mai tot timpul de piese de schimb şi mentenanţă.

Bulgaria se aștepta să înceapă să primească primele F-16, în anul 2023, dar acest termen a fost amânat cu cel puţin doi ani din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare, după cum a declarat fostul premier bulgar Kiril Petkov.

Potrivit celor mai recente informații furnizate de Lockheed Martin, primele opt F-16 ar trebui să își înceapă desfășurarea în Bulgaria în 2026.

 

Prețul pe care l-a plătit Bulgaria pentru o escadrilă completă de F-16 în cea mai avansată versiune e aproape dublu față de cele 49 de F-16 ale României

 

Potrivit presei de la Sofia, bulgarii au achitat în total aproximativ 2.5 miliarde de euro pentru 16 Vipere. În comparație, România a plătit aproape jumătate din acest preț pentru 49 de F-16 care vor asigura tranziția către F-35.

România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru întreaga escadrilă. Prețul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari, iar din informațiile DefenseRomania, primele 12 au costat țara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Iar în acest cost e inclusă și modernizarea la următorul standard.

La finalul anului trecut România a demarat procedurile de achiziționare a încă două escadrile de F-16, de data aceasta din Norvegia. Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel