Bulgaria anunță achiziționarea unui submarin. Karakachanov: Visăm la o flotă de submarine

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul Slava, ultimul submarin al Marinei bulgare, devenit azi muzeu. Sursă foto: Visit.Varna.bg
Submarinul Slava, ultimul submarin al Marinei bulgare, devenit azi muzeu. Sursă foto: Visit.Varna.bg

Bulgaria vorbește deschis din nou despre ideea de a achiziționa un submarin pentru Forțele Navale Bulgare.

În urmă cu câteva zile, ministrul apărării Krassimir Karakachanov a declarat din nou că Bulgaria are intenția de a achiziționa un submarin. Nava va fi second hand și, potrivit site-ului bulgar Mediapool, achiziția va avea loc în următorii doi sau trei ani.

Ministrul Apărării de la Sofia a subliniat că doar perspectiva faptului că bulgarii se gândesc la o astfel de achiziție arată o schimbare în bine a situației forțelor armate.

Potrivit informațiilor sursei citate, cel mai probabil Bulgaria va achiziționa un submarin din Italia sau din Norvegia.

„Dacă până acum câțiva ani visam doar să dispunem de câteva fonduri pentru a efectua mentenanța echipamentelor militare navale, acum visăm să avem o flotă de submarine. Și există perspective bune în această direcție”, a precizat ministrul Karakachanov, într-un discurs susținut la Varna.

Marina bulgară nu a mai avut un submarin de ani buni, deoarece cele pe care le-a avut în dotare au fost demontate, fiind mult prea vechi pentru a mai putea fi folosite.

Amintim că publicația noastră a scris încă din februarie anul trecut că Sofia poartă negocieri cu mai multe state pentru a achiziționa două submarine second hand.

,,Întrebarea este dacă proiectul poate fi sau nu pus în aplicare între 2024 și 2027", spunea la vremea respectivă ministrul Apărării de la Sofia. Se pare că, potrivit declarațiilor sale, Bulgaria va pune în aplicare proiectul, dar nu pentru două submarine ci inițial pentru unul.

În ceea ce privește Forțele Navale Bulgare, amintim că la finalul anului trecut Guvernul de la Sofia a dat undă verde Ministerului Apărării să semneze contractul cu germanii de la Lurssen pentru construirea a două nave de patrulare.

Potrivit ministrului Apărării, valoarea contractului se ridică la peste 400 de milioane de euro. Subcontractantul va fi compania bulgară MTG Dolphin, astfel încât nemții vor construi cele două nave în Bulgaria, la Varna.

CITEȘTE ȘI: Cum putea fi salvat submarinul Delfinul. Generalul Grumaz povestește negocierile purtate și sfătuiește România să urmeze exemplul Greciei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel