Bulgaria a votat aprobarea a încă 8 avioane F-16 în cea mai modernă versiune, dar cu mare scandal. Partida pro-rusă a dat tonul

Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force

A fost scandal azi în Parlamentul Bulgariei, unde în cele din urmă a fost votată ratificarea contractului dintre Sofia și gigantul american Lockheed Martin pentru achiziția a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune Block 70 - Viper.

Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, asta deși bulgarii vor achiziționa 16 avioane noi F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune, 8 dintre ele fiind deja achitate.

Problema e că primele F-16 vor ajunge în cel mai fericit caz abia în 2025 iar resursa MiG-29, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare va fi epuizată la finalul anului viitor.

În cadrul votului de azi, din Parlamentul bulgar, parlamentarii au ratificat contractul pentru următoarele 8 F-16 Viper.

Contractul va trebui acum semnat până pe 15 decembrie, ceea ce ar trebui să fie o formalitate.

 

Scandal în Parlamentul bulgar pe achiziția de F-16 Viper. Partidul pro-rus a dat tonul

 

Contractul pentru următoarele 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 e unul uriaș și se ridică la 1.3 miliarde de dolari.

Achiziția a fost ratificată cu 152 de voturi „pentru, 43 de voturi „împotrivă” și 7 „abțineri. 

Partidul Socialist şi Partidul Renaşterea, cu orientări deschise pro-ruse, s-au opus.

Potrivit publicației bulgare Nova.bg, socialiștii și-au motivat votul împotriva achiziției prin faptul că prețul e unul foarte mare iar producătorul a înregistrat deja întârzieri asupra primului lot de 8 avioane. Socialiștii subliniază că nu au nimic împotriva faptului că avioanele sunt americane, ci doar a faptului că deja ar fi trebuit livrate avioane din primul lot, lucru care nu s-a întâmplat.

Liderii partidului pro-rus Renașterea au denunțat un acord ofensator față de Bulgaria. Aceștia au cerut vehement ca acordul privind F-16 Viper să fie respins, considerând că „vor primi cu siguranță alte oferte mai bune”. 

De partea cealaltă ministrul interimar al Dimitar Stoianov a apărat achiziția precizând că Forțele Aeriene Bulgare nu ar fi putut să rămâne doar cu primul lot format din 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70.

Totodată, politicienii bulgari care au votat pentru achiziție au răspuns celor care se opun că „piața de avioane nu este un supermarket” iar o reorientare e extrem de dificilă.

CITEȘTE ȘI: În aşteptarea primelor avioane F-16, Bulgaria este tot mai aproape să închirieze avioane de luptă: Este nevoie urgent de un înlocuitor pentru Mig-29

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel