În aşteptarea primelor avioane F-16, Bulgaria este tot mai aproape să închirieze avioane de luptă: Este nevoie urgent de un înlocuitor pentru Mig-29

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul bulgar pare să fie pe cale să ajungă la un acord pentru un avion de luptă interimar, după ce a purtat discuții cu Suedia și Franța, în timp ce Bulgaria așteaptă sa primesca din SUA primele avioane F-16.

Bulgaria caută să închirieze cât mai repede avioane de vânătoare pentru forţele sale aeriene. Motivul pentru care Bulgaria vrea să accelereze acest proces ţine de faptul că avioanele MiG-29 nu mai pot fi reparate, din cauza situației din Ucraina.

Forţele Aeriene Bulgare vor renunţa la avioanele MiG-29 în anul 2023. Doi ani mai târziu, Bulgaria ar urma să primească primele opt avioane F-16, dar va fi nevoie de doi-trei ani pentru ca Forțele Aeriene Bulgare să poată beneficia pe deplin de capacitățile noilor avioane. 

Bulgaria trebuia să primească primele avioane F-16 Block 70 în anul 2023, dar compania Lockheed Martin a amânat livrarea avioanelor către Sofia pentru anul 2025, ca urmare a unor probleme înregistrate în timpul pandemiei de COVID-19. Cel mai devreme, aeronavele vor deveni operaţionale în 2028. precizează publicaţia BreakingDefense.

Astfel, Bulgaria are nevoie cât mai repede de soluţii pentru a înlocui o vechia flota de avioane MiG-29, care este tot mai inutilizabilă din cauza problemelor legate de întreținere, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului bulgar al Apărării (MoD) pentru Breaking Defense.

"Până când avioanele F-16 vor ajunge la capacitate operațională deplină în jurul anilor 2028-2030, va trebui să fie folosite alte avioane de luptă în scopul îndeplinirii misiunii de poliție aeriană în spațiul aerian al Bulgariei", a explicat purtătorul de cuvânt.

 


Ministerul bulgar al Apărării a solicitat oferte pentru închirierea de avioane de vânătoare

 


Închirierea de avioane de vânătoare a început prin trimiterea de către Bulgaria a unor scrisori către Statele Unite, Suedia, Franța, Israel, Olanda, Spania și Italia, în care se detalia disponibilitatea de a închiria avioane la mâna a doua. Între timp, Olanda, Spania și Italia au confirmat că nu pot satisface cererea, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului bulgar al Apărării. Purtătorul de cuvânt nu a precizat cum au răspuns Statele Unite, iar un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat că nu comentează "transferurile de arme discutate sau aflate în curs de desfășurare".

"Suedia și Franța au răspuns favorabil la cererea noastră", a declarat purtătorul de cuvânt. "Am inițiat discuții cu [ambele]... pentru a analiza posibilitățile de achiziție [a] unui avion de luptă interimar. Nu am primit încă nicio ofertă".

Suedia ar putea oferi avioanele Saab JAS 39 Gripen C/D, Franța fiind în măsură să ofere fie avioanele Mirage 2000, fie avioanele Rafale. Atât guvernul suedez, cât și cel francez nu au refuzat să comenteze informaţiile.

În încercarea de a rezolva problemele ce ţin de mentenanța avioanelor MiG-29, Bulgaria a purtat discuții și cu Polonia, deoarece aceasta din urmă operează, de asemenea, acest tip de aeronave și ar putea oferi asistenţă pentru întreținerea flotei de avioane a Forţelor Aeriene Bulgare, chiar şi după anul 2023.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

O primă tranșă de opt avioane de luptă F-16 Block 70 a fost convenită între Bulgaria și Statele Unite în 2019, iar o a doua tranșă de opt avioane a fost aprobată de Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare în aprilie 2022. Parlamentul Bulgariei a aprobat "etapa 2" a planului de cheltuieli de investiții pentru cea de-a doua tranșă "la începutul lunii noiembrie", a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Luna trecută, Departamentul de Stat al SUA a declarat că avioanele F-16 "vor oferi Bulgariei o flotă de avioane de luptă multi-rol moderne, sprijinind capacitatea Bulgariei de a-și apăra spațiul aerian, consolidând securitatea regională și sporind interoperabilitatea Forțelor Aeriene bulgare cu Statele Unite și NATO".

Asamblarea primului F-16 Block 70 al Bulgariei a început la unitatea de producție a Lockheed Martin din Greenville, S.C., alături de alte modele comandate pentru Bahrain și Slovacia, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Primul avion cu reacție F-16 Block 70 a finalizat fazele de asamblare și verificare finală (FACO) și de vopsire [și]... se pregătește acum pentru primul său zbor, care anticipăm că va avea loc la începutul anului viitor."

Purtătorul de cuvânt a detaliat, de asemenea, modul în care se pun la punct planurile de parteneriat cu Bulgaria odată ce avioanele sale vor fi în sfârșit livrate.

"În prezent, Bulgaria construiește infrastructura necesară, antrenează piloți și pregăteşte personalul tehnic pentru când avioanele F-16 vor ajunge în țară", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Breaking Defense.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel