Bulgaria a purtat noi discuții cu SUA pentru F-16 Block 70. Primele avioane Viper vor avea o întârziere de minimum 2 ani

F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.

Problema însă pe care bulgarii o întâmpină ține de livrarea avioanelor. 

În ceea ce privește primul lot de 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 achiziționate de bulgari, acestea au fost deja achitate din 2019. Livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru imposibil, mai ales din cauza pandemiei.

În cursul săptămânii trecute, în fața Comisiei pentru Apărare din Parlamentul de la Sofia, Dragomir Zakov, ministrul bulgar al Apărării, a precizat că se poartă în continuare discuții cu SUA cu privire la programul F-16 și achiziționarea lotului II.

Potrivit publicației militare ArmyMedia.bg, care analizează declarația ministrului Apărării de la Sofia, primele două avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 vor fi livrate în 2025.

Pe de altă parte publicația BNR.bg precizează că primele avioane sunt așteptate în 2027.

 

2025 e cel mai optimist scenariu privind livrarea primelor F-16 și indică o întârziere cu minimum doi ani față de calendarul inițial

 

Ministrul Zakov, în cadrul intervenției în Parlament, a făcut referiri și despre posibilitatea ca Bulgaria să achiziționeze avioane second hand până ajung F-urile noi, dar a precizat că toate acestea nu sunt momentan decât simple discuții.

Amintim că primele 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 bulgarii le-au achitat deja și au costat aproximativ 1.3 miliarde de euro. Ulterior, la începutul lunii aprilie, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, în versiunea Viper - cea mai modernă - către Bulgaria.

Acest al doilea contract se ridică la peste 1.6 miliarde de dolari, mai mult decât a achitat sau va achita România pe toate cele trei escadrile de F-16.  Sigur, second hand.

Contractul include și suport logistic, muniție, piese etc.

Suma e foarte mare, dar problema la Sofia se pare că e reprezentată și de perioada de livrare.

CITEȘTE ȘI: Bulgaria cumpără F-16 Viper noi, dar ia serios în calcul și soluția aleasă de România: Avioane second hand

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel