Bulgaria, conflict privind avioanele F-16. Radev: Guvernul a făcut o alegere anti-europeană

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Achiziționarea avioanelor de luptă F-16 continuă să provoace controverse pe plan politic în Bulgaria.

Contrele au continuat ieri în Bulgaria, între președintele țării Rumen Radev, și Guvernul de la Sofia. Președintele bulgar s-a arătat nemulțumit de modul în care a decurs licitația privind achiziția de avioane.

Președintele Rumen Radev, fost militar, a acuzat lipsa de transparență a licitației și a precizat că achiziționarea celor 8 avioane F-16 va depăși bugetul aprobat de Parlamentul de la Sofia. El a precizat că în condițiile în care Bulgaria depinde de fonduri europene, încearcă consolidarea poziției sale în Uniunea Europeană, dar și accederea la zona euro, Guvernul a făcut o alegere pe considerente geostrategice, dar ea este o alegere ”anti-europeană”.

 

Ministrul Apărării i-a răspuns imediat președintelui Radev

 

Imediat după atacul președintelui la adresa Executivului, ministrul Apărării i-a răspuns șeful statului. Krasimir Karakachanov consideră că după semnarea acordului cu SUA și achiziționarea avioanelor F-16, Forțele Aeriene Bulgare vor dispune de aeronave de luptă moderne, lucru care nu se întâmplă în prezent, potrivit Bulgarian Military. Karakachanov a mai adăugat că un război politic între insituții nu este util nici Parlamentului, nici Administrației Prezidențiale și nici Executivului.

În ceea ce privește acuzația potrivit căreia Bulgaria va depăși bugetul alocat pentru achiziționarea celor 8 avioane noi F-16, ministrul Apărării a subliniat că acest lucru nu poate fi știut decât după finalizarea negocierilor cu Statele Unite.

Contractul pentru achiziţionarea avioanelor F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani. La licitaţie au mai participat compania suedeză Saab, cu avioane noi Gripen, şi Italia, ce are în dotare avioane Eurofighters second hand pe care doreşte să le vândă pentru a-şi moderniza flota aeriană militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel