Britanicii s-au răzgândit în privința F-35. Marea Britanie lasă însă loc de interpretări cu privire la numărul de avioane

Eduard Pascu |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Noua strategie de apărare cât și noul plan de cheltuieli al Ministerul Apărării din Marea Britanie lasă ușa deschisă pentru mai mult de 48 de avioanele F-35, dar Londra își pivotează privirea și spre viitorul său avion Tempest fabricat indigen. Anunțul vine în contextul în care presa de specialitate, citând surse guvernamentale, anunța că Marea Britanie va anula o comandă de 90 de avioane F-35, va rămâne cu 48 de aparate și va realoca fondurile către Tempest.

Documentul prezentat luni precizează că Marea Britanie intenționează să ”dezvolte flota de avioane F-35, mărind dimensiunea acesteia dincolo de cele 48 de avioane pe care le-am comandat deja”. Cu toate acestea, în document nu se spune nimic despre planurile anunțate anterior de a cumpăra 138 de avioane model F-35, astfel că informația lansată de Londra rămâne ambiguă.

Pe de o parte, amintește Defense News, acesta este un semn pozitiv pentru principalul contractor Lockheed Martin: Angajamentul de a procura mai multe avioane vine în urma discuțiilor privind limitarea programului la 48 de avioane F-35.

Achiziția celor 138 de avioane de luptă cu decolare scurtă și aterizare verticală pentru Royal Navy și Royal Air Force este condiționată de procesul de construcție al celor două portavioane noi de 65.000 de tone.

Ministrul Apărării, James Heappey, nu a precizat reporterilor la Washingon dacă se păstrează cifra de 138 de avioane F-35.

La începutul lunii martie DefenseRomania anunța că Marea Britanie va renunța la achiziția a 90 de aeronave F-35.

 

Tempest devine obiectivul principal

 

”O comandă de 90 de avioane F-35 urmează să fie anulată, Marea Britanie concentrându-se pe Tempest, în timp ce 24 de aeronave Eurofighter Tyhoon vor fi retrase mai devreme decât era stabilit”, precizează The Sunday Times, după ce ar fi avut acces la raportul oficial.

Cât despre programul Tempest pe care vor să se concentreze britanicii, se știe că Londra a demarat acest program prin care urmărește dezvoltarea unui nou avion, care să dețină tehnologii de generația a VI-a. Viitorul avion Tempest ar putea beneficia de sisteme de armament hipersonice și de capacitatea de a controla drone. 

Noile avioane de luptă Tempest vor înlocui treptat aeronavele Eurofighter Typhoon și vor veni ca o completare a aeronavelor americane F-35.

În program, alături de britanici, se mai află și Italia și Suedia. Cele trei state au semnat deja memorandumul pentru dezvoltarea viitorului avion de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel