Brazilia a lansat primul dintre cele cinci submarine de atac (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Brazilia a lansat vineri primul dintre cele cinci submarine de atac construite cu tehnologie oferită din partea companiei franceze Naval Group (lider european în construcţia de nave militare) ca parte a unui program de înzestrare militară, care se ridică la valoarea 8,9 miliarde dolari. Programul de înzestrare cu submarinei pentru forţele navale ale Braziliei este planificat să se încheie în 2029 cu livrarea unui submarin alimentat cu energie nucleară, potrivit VoaNews, NavyRecognition și Reuters.

Președintele Michel Temer și succesorul său, președintele ales, Jair Bolsonaro, au asistat la ceremonia de lansare la apă a submarinul de 1.700 de tone şi 72 de metri, numit Riachuelo, la baza navală din Rio de Janeiro. Soția lui preşedintelui Temer, Marcela, a fost cea care a botezase vasul, iar numele "Riachuelo", a fost bine ales, simbolizând o victorie navală a marinei braziliene din secolul al XIX-lea împotriva navelor Paraguayului.

Președintele Michel Temer a ţinut să precizeze că Brazilia construiește submarine deoarece o națiune care are mai mult de 7.000 de kilometri de coastă ,,nu îşi poate apăra suveranitatea şi bogăţiile dacă nu are instrumentele necesare'', potrivit VoaNews.

Atât submarinul lansat la apa vineri, cât şi următoarele trei sunt construite de marină braziliană în parteneriat cu compania franceză de apărare Naval Group, cunoscută anterior ca DCNS, sunt o versiune modificată a submarinelor cu motor diesel din clasa Scorpene.

 (w670)

În timp ce primele patru submarine din acordul cu Naval Group vor fin submarine convenționale (diesel), al cincilea va plasa Brazilia în clubul select al celor șase țări care dețin submarine cu motore nucleare - Statele Unite, Rusia, Franța, Marea Britanie, China și India.

Construcția celorlalte trei submarine ne-nucleare este în curs de desfășurare. Guvernul a declarat că până în present investițiile în programul de submarine se ridică la 4,46 miliarde de dolari și se așteaptă să ajungă la 8,97 miliarde de dolari SUA.

În 2009, compania Naval Group a fost încredințat de către marina braziliană cu proiectarea și transferul tehnologiei pentru patru submarine convenționale din clasa Scorpène și pentru proiectarea și asistența în fabricație pentru partea nenucleară a primului submarin alimentat cu energie nucleară din Brazilia. Contractul include, de asemenea, sprijinul pentru construirea unei baze navale și a unei șantiere navale în Brazilia, potrivit NavyRecognition.

Programul Prosub este o prelungire esențială a acordului de cooperare strategică în domeniul apărării semnat în decembrie 2008 la Rio de Janeiro.

Lansarea submarinului Riachuelo din clasa Scorpène, în prezența șefului statului Brazilian, demonstrează astăzi succesul acestui program, atât prin finalizarea cu succes a primului submarin, cât și a infrastructurii șantierului naval. Acesta din urmă este construit de o companie braziliană, Construtora Norberto Odebrecht (CNO), pe baza specificațiilor oferite de Naval Group și a experienței grupului francez în designul, ingineria de producție și suportul oferit pentru utilizarea submarinelor.

Riachuelo va începe primele teste în 2019 şi va fi livrat marinei braziliene în 2020. Livrarea submarinelor 2, 3 şi 4 va fi făcută la interval de 12 până la 18 luni.

Submarinele din clasa Scorpène sunt submarine diesel, proiectate de compania franceză Naval Group pentru piața de export. Contractul încheiat cu Brazilia a  demonstrat încă odată capacitatea companiei francize de a oferi cele mai bune submarine din acesta clasă și de a efectua transferuri reușite de tehnologie. În prezent submarinele din clasa Scorpène sunt în exploatare sau se afla în faza de construcţie pentru Marina Chiliene (2 unități), Marina Malaeziană (2 unități), Marina indiană (6 unități) și Marina braziliană (4 unități).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel