Borrell, despre decizia Australiei de a renunța la submarine franceze Barracuda: O alegere rațională

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat vineri că decizia Australiei de a renunţa la un megacontract de submarine cu Franţa, provocând o dispută transatlantică, a fost 'raţională', transmite Reuters.

'Australia a decis să-şi întărească legăturile militare şi militar-industriale cu aceia care i-ar putea oferi cea mai bună protecţie', a afirmat Borrell în cadrul unui eveniment la Madrid.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat luna trecută, în urma unor negocieri secrete, un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China. Parteneriatul prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian şi a acuzat SUA de trădare.

Criza diplomatică a părut să se calmeze după o discuţie telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul francez Emmanuel Macron, în care liderul american a recunoscut că Statele Unite ar fi putut să comunice mai bine cu aliatul lor francez. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel