Borrell, despre decizia Australiei de a renunța la submarine franceze Barracuda: O alegere rațională

Tudor Curtifan / 08 oct 2021 / 12:08
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group
Submarinul nuclear „Suffren” din clasa Barracuda al Marinei franceze. Sursa Foto: Naval Group

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat vineri că decizia Australiei de a renunţa la un megacontract de submarine cu Franţa, provocând o dispută transatlantică, a fost 'raţională', transmite Reuters.

'Australia a decis să-şi întărească legăturile militare şi militar-industriale cu aceia care i-ar putea oferi cea mai bună protecţie', a afirmat Borrell în cadrul unui eveniment la Madrid.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat luna trecută, în urma unor negocieri secrete, un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China. Parteneriatul prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian şi a acuzat SUA de trădare.

Criza diplomatică a părut să se calmeze după o discuţie telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul francez Emmanuel Macron, în care liderul american a recunoscut că Statele Unite ar fi putut să comunice mai bine cu aliatul lor francez. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy