Bolton: Beijingul, 'tactici de intimidare' în Marea Chinei de Sud

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Casa Albă a acuzat marţi Beijingul că recurge la 'tactici de intimidare' în Marea Chinei de Sud, ape bogate în resurse naturale pe care Republica Populară le revendică aproape în totalitate.

'Recenta intensificare a eforturilor Chinei pentru a descuraja alte ţări în Marea Chinei de Sud de la exploatarea resurselor acesteia este îngrijorătoare', a subliniat într-un mesaj pe Twitter John Bolton, consilier pentru securitatea naţională al Casei Albe, informează AFP.

'SUA se situează ferm de partea celor care se opun comportamentelor coercitive şi tacticilor de intimidare ce ameninţă pacea şi securitatea regionale', menţionează Bolton.

China, argumentând cu o prezenţă mai veche, îşi dispută cu mai multe ţări riverane (Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei) insulele din această vastă zonă maritimă, traversată de rute-cheie de comerţ maritim.

În acelaşi timp, Beijingul este acuzat de militarizarea Mării Chinei de Sud şi de desfăşurarea aici a unor nave de război şi instalarea de avanposturi.

Washingtonul a criticat în mod repetat încercările Chinei de a exercita o dominaţie crescândă în aceste ape. Afirmaţiile lui John Bolton intervin în plin război comercial între primele două puteri economice mondiale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel