Bogdan Aurescu a pledat pentru un nou concept strategic la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Ministrul Bogdan Aurescu a participat, la Riga, în Letonia, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale NATO, unde a pledat pentru un nou concept strategic, adaptat la provocările actuale, şi pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAE, programul primei zile a reuniunii a inclus două sesiuni de lucru, ambele în format aliat.

În prima sesiune, miniştrii aliaţi de Externe au discutat despre evoluţiile curente din vecinătatea estică a NATO şi la Marea Neagră, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la înrăutăţirea situaţiei de securitate. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat implicaţiile acestor evoluţii asupra stabilităţii întregii regiuni euroatlantice. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, necesitatea continuării eforturilor susţinute pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic, de la nord la sud, într-o manieră coerentă, echilibrată şi unitară, inclusiv la Marea Neagră.

În context, a susţinut intensificarea sprijinului şi asistenţei pentru partenerii estici ai Alianţei şi a pledat pentru continuarea politicii "uşilor deschise" a NATO, precizează MAE.

 

Controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării


O altă temă abordată în discuţii a fost aceea a controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării. Conform comunicatului amintit, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa îndeplinirii angajamentelor asumate şi a obligaţiilor aferente regimului actual de control al armamentelor, cu respectarea normelor de drept internaţional ca elemente fundamentale pentru asigurarea predictibilităţii, stabilităţii, transparenţei militare şi reducerii riscurilor. De asemenea, a menţionat că, din perspectiva României, controlul armamentelor trebuie să fie complementar posturii de descurajare şi apărare, în acelaşi timp o postură puternică şi credibilă fiind o premisă pentru un proces eficient de control al armamentelor, se mai arată în comunicatul menţionat.

Totodată, Bogdan Aurescu a reiterat solidaritatea României cu Polonia, Lituania şi Letonia, care se confruntă cu o campanie hibridă dură din partea regimului Lukaşenko.

În cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la noul concept strategic al NATO, în pregătirea Summitului de la Madrid, din vara anului 2022, când liderii aliaţi îşi propun adoptarea acestui document de orientare strategică a NATO pentru următorul deceniu.

Bogdan Aurescu a reiterat importanţa deosebită a acestui proces în consolidarea rolului şi profilului Alianţei în următorii zece ani. Oficialul român a arătat că în noul concept trebuie să se regăsească valorile şi interesele comune, forţa relaţiei transatlantice şi relevanţa esenţială a angajamentului prevăzut de art. V al Tratatului de la Washington.

 

Scopul primordial al viitorului concept e să se asigure că NATO rămâne puternicăŞeful diplomaţiei române a subliniat că scopul primordial al viitorului concept este să asigure că NATO rămâne puternică, eficientă şi unită, pentru a putea livra securitate şi stabilitate statelor membre şi cetăţenilor acestora, subliniind prioritatea care trebuie acordată apărării colective ca sarcină primară a Alianţei. Astfel, a reliefat că NATO trebuie să rămână profund dedicată misiunii sale principale de apărare colectivă a membrilor săi, aspect care trebuie abordat adecvat în viitorul concept strategic, arată MAE.

Ministrul Aurescu a evidenţiat importanţa procesului de întărire a coeziunii NATO, pentru asigurarea unui profil consolidat al Alianţei ca for de gestionare eficientă a ameninţărilor la adresa spaţiului euroatlantic, inclusiv în ceea ce priveşte instrumentele hibride, care devin tot mai prezente şi mai sofisticate. De asemenea, a subliniat necesitatea reformării capacităţii de răspuns la crize, care nu se poate reduce doar la un simplu management / gestionare a acestora, aşa cum era prevăzut în conceptul strategic din 2010.

De asemenea, Bogdan Aurescu a făcut apel la "reflectarea adecvată" a situaţiei de securitate actuale în noul document strategic şi, făcând referire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, a pledat din nou pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic.

Şeful diplomaţiei române a susţinut că Alianţa trebuie să fie capabilă să proiecteze stabilitate în vecinătatea sa, prin cooperare şi dialog. În acest sens, a subliniat importanţa dezvoltării şi extinderii reţelei de parteneriate a NATO cu state din Vecinătatea Estică, precum şi din alte regiuni care împărtăşesc valorile comune euroatlantice. El a subliniat şi necesitatea consolidării rezilienţei Alianţei şi aliaţilor, respectiv a partenerilor, cu accent pe cei din vecinătate. În final, a subliniat importanţa alocării resurselor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor Alianţei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel