Blue Guardian - Primul exercițiu internațional al operatorilor de drone

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă Hermes 450
Dronă Hermes 450

Luni a început în Israel exercițiul Blue Guardian la care participă operatori de drone din Statele Unite, Germania, Italia, Franța, Regatul Unit și Israel. Scopul acestui exercițiu este de a întări colaborarea în vederea executării unor misiuni în comun.

Echipaje din Statele Unite, Germania, Italia, Franța și Regatul Unit vor practica zboruri comune și misiuni operaționale de la Baza Aeriană Palmachim din Israel alături de operatorii IAF, transmit Forțele Aeriene Israeliene.

Exercițiul va dura două săptămâni timp în care operatorii de drone vor învăța reciproc în vederea unei viitoarei cooperări internaționale în domeniul revoluționar al dronelor.

"Blue Guardian", condus de Divizia RPAV a IAF este primul exercițiu internațional de formare al operatorilor de drone din lume. ”Acest exercițiu are o mare semnificație pentru Israel și are multă valoare internațională”, a spus comandantul IAF, generalul Amikam Norkin. ”Statul Israel este un pionier în domeniul dronelor și exercițiul servește ca o platformă pentru învățarea reciprocă”, a mai spus acesta.


”Israelul este considerat un lider mondial în domeniul tehnologiei dronelor”, a explicat locotenentul colonel, comandant al Escadrilei 166 Fire Birds, care operează drone Kochav -  Hermes 900. ”Tehnologia avansată dezvoltată de industria de securitate israeliană, sutele de ore de zbor pe care le-am adunat în ultimele două decenii și competența înaltă a operatorilor noștri au dus la o reacție ridicată din partea țărilor pe care le-am invitat să participe la acest exercițiu", a mai spus comandatul Escadrilei 166.

 

Cooperarea internațională

 

Unul dintre obiectivele exercițiului este consolidarea cooperării internaționale și aprofundarea parteneriatului dintre Israel și națiunile participante, ceea ce este semnificativ pentru securitatea Israelului. ”Am subliniat mai multe obiective pentru exercițiu - în primul rând, creând scenarii aeriene eficiente pentru a permite un exercițiu de antrenament de înaltă calitate. În al doilea rând, legătura personală cu omologii noștri: legăturile interpersonale între operatori pentru a oferi aliaților noștri un sentiment de confort și securitate în timp ce se adaptează la nevoile lor. Și al treilea, ilustrând standardul înalt al IAF care se manifestă în dedicația personalului nostru și în profesionalismul și precizia misiunii aeriene", a mai spus generalul Amikam Norkin.

”Blue Guardian” este împărțit în două părți: prima săptămână de antrenament se va concentra pe instruirea echipajelor internaționale pentru a opera drona israeliană Zik - Hermes 450. A doua săptămână a exercițiului va consta într-un scenariu de luptă simulat între o coaliție de națiuni aliate împotriva unui inamic. Forțele vor zbura în formațiuni comune și vor coopera cu diviziile de luptă și de elicoptere ale IAF, precum și cu unitățile de comandă. 

Elementul principal al ”Blue Guardian” este învățarea reciprocă între țările participante. ”Întâlnirile zilnice sunt conduse zilnic de o țară diferită, iar acest lucru stă la baza învățării reciproce”, afirmă unul dintre participanți. ”După instructaj, echipajele se împart în formațiile de zbor, primesc comenzile operaționale și încep să planifice și să pregătească strategic. Procesul de planificare este condus de o țară diferită în fiecare zi, ceea ce oferă echipajelor o oportunitate unică de a se familiariza cu diferitele moduri în care fiecare forță aeriană își îndeplinește misiunile și învață de la acestea", a mai spus generalul Amikam Norkin.

”Un limbaj comun al operatorilor de drone încă nu există. Alte arme care desfășoară exerciții internaționale în fiecare an au o doctrină reciprocă și similară, terminologie profesională, în timp noi trebuie să construim totul de la zero”, a spus comandantul și operatorul departamentului de sisteme din Escadrila 166 adăugând că "acest lucru depășește un exercițiu standard - stabilește o cooperare viitoare între diviziunile de drone ale țărilor. Este un proces complex, deoarece nu avem o experiență pe care să mă bazez, dar este plăcut și palpitant. Domeniul dronelor include multe informații clasificate. Acesta este unul dintre motivele pentru care un astfel de exercițiu nu a fost ținut până acum. Sunt încrezător că vom reuși."

Citește și: Rolul dronelor în conflictul din Israel. UAV-urile, „ochii din cer” ai IDF împotriva Hamas în Gaza

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel