Rolul dronelor în conflictul din Israel. UAV-urile, „ochii din cer” ai IDF împotriva Hamas în Gaza

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Hermes 900  Sursa foto Elbit Systems
Drona Hermes 900 Sursa foto Elbit Systems

Până în acest moment, dronele Forțelor Armate ale Israelului (IDF) au jucat un rol crucial în Operațiunea ”Guardian of the Walls” din Fâșia Gaza.

Culegerea de informații, identificarea țintelor și coordonarea bombardamentelor sunt doar câteva dintre activitățile extinse ale diviziei specializată pe UAV-uri din cadrul IDF, se arată într-un articol al Israeli Air Force

Totul se desfășoară în foc continuu. Chiar și când se schimbă tura, operatorii nu își părăsesc postul până nu se termină briefingul următoarei ture. 

Unul dintre aspectele notabile ale mediului operațional din stația de control este nivelul de echilibru și calmul. "Căutăm agenți teroriști Hamas, infrastructura de transfer de arme în Fâșia Gaza. De îndată ce identificăm o lansare, un atac sau o încălcare a teritoriului -  avioanele și forțele terestre ale IDF se îndreaptă către țintă, în timp ce sunt alertați civilii din zonă. Multe aeronave participă la acest tip de misiuni și echipajele fac tot ce le stă în putință pentru a neutraliza amenințarea", a explicat comandantul Escadrilei 166 Fire Birds care operează drone Hermes 900.

 

Acesta nu este un exercițiu

 

Deși actualul conflict dintre Gaza și Israel a izbucnit destul de brusc, escadrilele de drone erau pregătite pentru orice scenariu, anunță sursa citată.

”Luni, (n.red.  - 10 mai) escadrila efectua un exercițiu de instruire în sudul Israelului, în timpul căruia am cooperat cu Brigada IDF Gaza și am efectuat verificări între stațiile de control IAF și forțele IDF”, a povestit comandantul adjunct al Escadrilei 166. "Din fericire, exercițiul a avut loc în dimineața în care au început adevăratele lupte, așa că escadrila a fost complet pregătită pentru a opera în sudul Israelului. În câteva ore, întreaga escadrilă era pregătită pentru luptă, inclusiv personalul de rezervă", a mai spus acesta.

"Divizia RPAV va fi întotdeauna prima care intervine. Datorită semnelor de intensificare a tensiunilor, am lansat mai multe aeronave spre sud în urmă cu o săptămână", explică un locotenent operator al Escadrilei 161 Black Snake care operează drone Hermes 450. "Am fost în alertă maximă de luni dimineață. A fost o tranziție foarte bruscă de la rutina zilnică la misiuni de luptă. Din stația de control, am identificat un atac terorist la granița Israelului și ne-am repoziționat către un lansator care a lansat o rachetă asupra Ierusalimului".

 

Ochii din cer

 

Nicio misiune în forță nu poate avea loc fără diviziile administrative, de informații și de sprijin ale IAF. UAV-urile sunt prezente în spațiul aerian al Israelului 24 de ore pe zi. ”În momentul în care am primit comanda cu numărul de aeronave necesare, întregul departament tehnic a trecut la acțiune”, spune căpitanul Tal, șef al biroului de linie din Escadrila 161. ”Escadrila noastră acționează ca ”ochiul din cer” pentru forțele operaționale ale IAF, forțele terestre și celelalte structuri de forță”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel