Blinken a ajuns în Franța. Se preconizează o vizită tensionată pe fondul crizei submarinelor

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State
Secretarul de stat american Antony Blinken, șeful diplomației americane. Sursă foto: U.S. Department of State

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit luni seară la Paris pentru o vizită care se anunţă tensionată, la mai puţin de trei săptămâni după declanşarea unei crize fără precedent între Franţa şi Statele Unite, notează Agerpres, care citează AFP.

Secretarul de stat al preşedintelui american Joe Biden urmează să se întâlnească marţi cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, şi cu un consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

El va participa marţi şi miercuri la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Este prima vizită în Franţa a unui înalt responsabil american de când Statele Unite au anunţat, la jumătatea lunii septembrie, o nouă alianţă cu Australia şi Marea Britanie în regiunea indo-pacifică pentru a contracara mai bine China.

Acest parteneriat, numit AUKUS, a stârnit o furie nemaiîntâlnită din partea autorităţilor franceze, deoarece a făcut ca Australia să rezilieze un contract gigantic pentru achiziţionarea de submarine franceze.

 

Franța acuză că a fost „lovită în spate” de SUA



Acuzat că i-a dat "o lovitură în spate" aliatului său, Joe Biden a recunoscut într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Macron că ar fi putut comunica mai bine cu Parisul. Cei doi şefi de stat au lansat un "proces de consultări extinse".

Vizita lui Antony Blinken la Paris, după ce a avut deja o întrevedere cu Jean-Yves Le Drian la 23 septembrie la New York, trebuie să marcheze o etapă a acestui proces înainte de o întâlnire privată Macron-Biden la sfârşitul lui octombrie în Europa.

Obiectiv: "identificarea etapelor" pentru "a permite restabilirea încrederii", a explicat partea franceză, avertizând în acelaşi timp că "ieşirea din criză va dura şi va necesita acţiuni".

"Conversaţiile noastre trebuie să conducă la acte concrete care să arate cum, lucrând împreună, vom restabili încrederea", a afirmat, de asemenea, înainte de călătorie asistentul secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, fără a preciza dacă sunt aşteptate anunţuri la finalul acestor întrevederi la Paris.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel