Biserica rusă intenţionează să nu mai binecuvânteze armele de distrugere în masă

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Biserica Ortodoxă rusă ia în calcul să înceteze să mai binecuvânteze armele de distrugere în masă ruseşti, potrivit unui document postat marţi pe site-ul Patriarhiei Moscovei, citat de AFP.

'Binecuvântarea oricăror tipuri de arme a căror utilizare poate duce la moartea unui număr nedefinit de persoane, inclusiv a armelor de distrugere în masă, nu reflectă tradiţia Bisericii ortodoxe şi trebuie exclusă din practică', stipulează acest proiect supus unei dezbateri interne, transmite Agerpres.

Elaborat de un organ consultativ al Bisericii Ortodoxe ruse, prezidat de patriarhul Kirill, acest text lansează o discuţie publică pe subiectul respectiv. Credincioşii şi responsabilii clerului au termen până la 1 iunie să se expună pe această temă. Documentul subliniază totuşi că 'apărarea Patriei cu arma în mână este binecuvântată de Biserică', asigurând astfel că nici 'rugăciunea pentru soldaţi', nici binecuvântarea recruţilor şi nici cea a 'mijloacelor de transport' nu vor fi puse în discuţie.

Tradiţia binecuvântării armelor în Rusia datează de la 'mijlocul secolului XII-lea', potrivit acestui document. Preoţii binecuvântau săbiile tinerilor prinţi ruşi, confirmându-le astfel statutul superior şi voinţa de a-şi apăra pământurile.

Ritualurile de binecuvântare a rachetelor intercontinentale, a sistemelor de apărare antiaeriană şi a avioanelor de vânătoare au loc cu regularitate în armata rusă de la începutul anilor 2000, când Biserica ortodoxă a început să capete influenţă după decenii de ateism sovietic.

Organul consultativ al Bisericii Ortodoxe Ruse reuneşte episcopi, clerici şi simpli credincioşi, aleşi de Sfântul Sinod al Bisericii.

Acesta este responsabil de examinarea problemelor referitoare la teologie, dreptul religios, administrarea bisericilor, precum şi relaţiile între Biserică şi societate. De asemenea, el pregăteşte proiecte de decizii privind funcţionarea Bisericii Ortodoxe ruse, care sunt apoi supuse aprobării Consiliului Episcopilor.

Vezi și: Rusia ia în calcul modificarea doctrinei militare 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel