Biden a încercat în Elveția, înainte de întâlnirea cu Putin, să dea un „boost” F-35 și F/A-18 Super Hornet împotriva Rafale

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Prezent în micuța Elveție, înainte de întrevederea cu președintele rus Vladimir Putin, întrevedere care a avut loc la Geneva, președintele american Joe Biden a încercat să dea un boost (impuls) aeronavelor americane F-35 și F/A-18 Super Hornet, aflate în competiție directă cu aeronavele franceze Rafale pentru un contract important în Elveția.

Joe Biden a avut o întrevedere cu Guy Parmelin, președintele Elveției, chiar înainte de întrevederea pe care liderul de la Casa Albă a avut-o cu Vladimir Putin. 

Iar potrivit publicației franceze de specialitate Opex360, Biden a făcut lobby pentru -35 și F/A-18 Super Hornet, aeronave aflate în competiție directă cu Rafale. Fără succes însă.

Berna va alege dintre: F-35 al Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet dezvoltat de Boeing, Rafale al Dassault Aviation și Eurofighter Typhoon, după ce Gripen nu a reușit să întrunească criteriile solicitate de elvețieni.

Elveția pune la bătaie un contract ce se ridică la nu mai puțin de 6.64 de miliarde de dolari, o înzestrare acceptată „la mustață” prin referendum. DefenseRomania a scris încă de săptămâna trecută că francezii ar fi luat fața F-35 și F/A-18 Super Hornet, fiind pe punctul de a câștiga și „bătălia pentru Elveția”. Motivele au fost expuse în articol, sunt atât de ordin tehnic, de preț, dar birocratice.

O decizie oficială în această licitație e așteptată în jurul datei de 23 iunie.

 

Biden a încercat să dea un „boost”  F-35 și F/A-18 Super Hornet, dar fără succes

 

Și în pofida faptului că Rafale e în pole position pentru a câștiga contractul din Elveția, americanii nu își pierd speranța. Sursa citată scrie că Joe Biden a avut o întrevedere cu Guy Parmelin, președintele Elveției, iar liderul american a nu a omis să laude aeronavele F-35A și F/A-18 Super Hornet. Francezii de la Opex360 scriu însă că inițiativa nu a fost un succes.

„Joe Biden a adus în discuție calitatea excelentă a acestor avioane (n.a. - F-35 și F/A-18 Super Hornet). I-am reamintit că există o licitație în desfășurare de mai mult timp, iar Consiliul Federal va fi cel care va lua o decizie finală”, a declarat președintele Elveției, potrivit sursei citate.

Elveția intenționează să își înlocuiască aeronavele F-5 și F/A-18 până în 2030 iar o decizie cu privire la marele câștigător va fi luată în următoarele zile.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel