Biden a încercat în Elveția, înainte de întâlnirea cu Putin, să dea un „boost” F-35 și F/A-18 Super Hornet împotriva Rafale

Tudor Curtifan / 16 iun 2021 / 18:26
Sursă foto: F-35
Sursă foto: F-35

Prezent în micuța Elveție, înainte de întrevederea cu președintele rus Vladimir Putin, întrevedere care a avut loc la Geneva, președintele american Joe Biden a încercat să dea un boost (impuls) aeronavelor americane F-35 și F/A-18 Super Hornet, aflate în competiție directă cu aeronavele franceze Rafale pentru un contract important în Elveția.

Joe Biden a avut o întrevedere cu Guy Parmelin, președintele Elveției, chiar înainte de întrevederea pe care liderul de la Casa Albă a avut-o cu Vladimir Putin. 

Iar potrivit publicației franceze de specialitate Opex360, Biden a făcut lobby pentru -35 și F/A-18 Super Hornet, aeronave aflate în competiție directă cu Rafale. Fără succes însă.

Berna va alege dintre: F-35 al Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet dezvoltat de Boeing, Rafale al Dassault Aviation și Eurofighter Typhoon, după ce Gripen nu a reușit să întrunească criteriile solicitate de elvețieni.

Elveția pune la bătaie un contract ce se ridică la nu mai puțin de 6.64 de miliarde de dolari, o înzestrare acceptată „la mustață” prin referendum. DefenseRomania a scris încă de săptămâna trecută că francezii ar fi luat fața F-35 și F/A-18 Super Hornet, fiind pe punctul de a câștiga și „bătălia pentru Elveția”. Motivele au fost expuse în articol, sunt atât de ordin tehnic, de preț, dar birocratice.

O decizie oficială în această licitație e așteptată în jurul datei de 23 iunie.

 

Biden a încercat să dea un „boost”  F-35 și F/A-18 Super Hornet, dar fără succes

 

Și în pofida faptului că Rafale e în pole position pentru a câștiga contractul din Elveția, americanii nu își pierd speranța. Sursa citată scrie că Joe Biden a avut o întrevedere cu Guy Parmelin, președintele Elveției, iar liderul american a nu a omis să laude aeronavele F-35A și F/A-18 Super Hornet. Francezii de la Opex360 scriu însă că inițiativa nu a fost un succes.

„Joe Biden a adus în discuție calitatea excelentă a acestor avioane (n.a. - F-35 și F/A-18 Super Hornet). I-am reamintit că există o licitație în desfășurare de mai mult timp, iar Consiliul Federal va fi cel care va lua o decizie finală”, a declarat președintele Elveției, potrivit sursei citate.

Elveția intenționează să își înlocuiască aeronavele F-5 și F/A-18 până în 2030 iar o decizie cu privire la marele câștigător va fi luată în următoarele zile.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy