Biden a confirmat că liderul ISIS a fost ucis într-o amplă operațiune a SUA. S-a aruncat în aer „într-un ultim gest disperat de laşitate”

Darius Muresan |
Data publicării:
UAV MQ-9 Reaper
UAV MQ-9 Reaper

Liderul grupului Stat Islamic (ISIS), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care a murit în timpul unei operaţiuni americane în Siria, s-a aruncat în aer "într-un ultim gest disperat de laşitate", a declarat joi preşedintele american Joe Biden, care a afirmat că a preferat o operaţiune de comando pentru a reduce la minim numărul de victime civile, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

"Într-un ultim gest disperat de laşitate şi fără consideraţie pentru viaţa propriei familii sau a altor persoane din imobil, el a ales să arunce în aer nu numai centura (de explozibili), ci întregul etaj, decât să fie tras la răspundere pentru crimele pe care le-a comis, luând cu el mai mulţi membri ai familiei sale, cum a făcut-o şi predecesorul său", a spus Biden în cursul unei scurte declaraţii televizate de la Casa Albă.

Preşedintele american a dat asigurări că forţele americane "au eliminat o ameninţare teroristă majoră" prin acest raid de comando.

Forţele speciale americane au ajuns cu un elicopter joi, înainte de răsăritul soarelui, într-o regiune din nord-vestul Siriei, după care au lansat asaltul asupra lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Acesta a detonat explozibilii care l-au ucis atât pe el, cât şi membri ai familiei sale, printre care femei şi copii, a declarat mai devreme un responsabil al Casei Albe.

Este cea mai importantă operaţiune a forţelor americane în Siria de la moartea, într-un raid similar din octombrie 2019, a lui Abu Bakr al-Baghdadi, precedentul lider al SI, care s-a aruncat şi el în aer, după cum a subliniat Joe Biden.

Preşedintele american a afirmat în alocuţiunea sa că a preferat o operaţiune de comando pentru a reduce pe cât posibil numărul de victime civile.

"Ştiind că acest terorist a ales să se înconjoare de familie, inclusiv copii, am făcut alegerea de a lansa un raid al forţelor speciale cu un risc mult mai mare pentru propriii noştri agenţi, în loc să-l ţintim (pe Qurayshi - n.r.) cu o lovitură aeriană", a spus preşedintele.

Toţi soldaţii americani implicaţi în operaţiune sunt teferi şi nevătămaţi, a precizat el anterior într-un comunicat.

"Suntem pe urmele voastre", le-a transmis Biden liderilor de grupuri teroriste din lume



Supranumit "profesorul" sau "distrugătorul", Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla, jihadist cu mai multe identităţi prezentat de gruparea jihadistă drept emirul Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost implicat, între altele, în coordonarea masacrului minorităţii kurdofone yazidi.

Joe Biden l-a descris drept un "terorist oribil", "responsabil" de un recent atac asupra unei închisori din Siria şi "pilot al genocidului" şi al violurilor în masă asupra minorităţii yazidi.

Abu Ahmad, proprietarul casei în care locuia liderul SI, a declarat pentru France Presse că Al-Qurayshi "a trăit aici 11 luni. Nu am văzut nimic suspect. Venea să mă vadă doar pentru a-mi plăti chiria. Trăia împreună cu trei copii şi soţia. Sora lui, văduvă, şi fiica ei trăiau la etajul de deasupra".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel