Belarusul susține că a doborât o dronă de spionaj a Ucrainei care a pătruns 35 de km în teritoriul său. Teoria e combătută chiar de ruși

Presupusul UAV ucrainean doborât de Belarus, foto: ATN News via jurnalistul bielorus  Tadeusz Giczan @TwitterOfficial
Presupusul UAV ucrainean doborât de Belarus, foto: ATN News via jurnalistul bielorus Tadeusz Giczan @TwitterOfficial

Belarusul susține că ar fi doborât o dronă a Ucrainei care a trecut frontiera. De partea cealaltă Kievul reacționează și neagă, solicitând Minskului să se abțină de la provocări în contextul crizei generate de agresiunea Federației Ruse.

Incidentul ar fi avut loc pe data de 24 ianuarie. Potrivit Belarusului UAV-ul a fost doborât după ce a trecut granița. Totuși, de remarcat că Minskul a făcut abia ieri anunțul.

În acest context publicația poloneză Defense24 amintește că MAE bielorus l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, acuzând Kievul că a trimis o dronă în scopuri de spionaj în Belarus. Drona a fost doborâtă în apropierea unui poligon al Armatei.

De precizat însă că Ministerul Apărării de la Minsk nu a oferit detalii despre incident, iar pe internet circulă o fotografie cu un UAV care ar aparține Ucrainei și care ar fi fost doborât de bieloruși, dar în imagine nu există vreun însemn al Armatei Ucrainei sau număr de înregistrare al dronei.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev neagă că ar fi folosit un UAV pentru a spiona Belarusul și a îndemnat Minskul să nu se alăture „acțiunilor destabilizatoare” orchestrate de Federația Rusă.

Potrivit portalului ucrainean Liga.news, MAE ucrainean a subliniat că întreaga poveste nu e decât o altă provocare din partea Belarusului, un aliat apropiat al Federației Ruse.

 

Doborârea unei drone ucrainene de către Belarus, anunțată de Minsk, e contrazisă chiar de ruși

 

Se pare că, potrivit celor din Belarus, drona ucraineană ar fi pătruns cam 35 de kilometri în interiorul teritoriului bielorus.

Portalul de propagandă militară rusă Avia.pro contrazice însă Miniskul. Acceptând ipotetic faptul că drona ar fi aparținut Ucrainei, imaginile analizate de ruși indică cel mai probabil o dronă de tip Spectator, dezvoltată de Meridian din Ucraina.

Dar dacă ar fi vorba cu adevărat de un astfel de UAV, potrivit sursei citate, raza maximă a dronei este de 15 kilometri, în timp ce UAV-ul prezentat de Minsk ar fi fost doborât la 35 de kilometri de granița Ucrainei.

Amintim că sub pretextul unor exerciții militare, Federația Rusă a dislocat un număr uriaș de trupe în Belarusul vecin, pe fondul crizei ucrainene. NATO a semnalat că dislocarea făcută de ruși este cea mai importantă desfășurare militară rusă de la finalul Războiului Rece încoace.

CITEȘTE ȘI: Şoigu a anunţat transferul cu succes al trupelor în Belarus. Sistemele S-400, Pantsir-S și avioanele Su-35S vor afișa forța Rusiei în nordul Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel