Belarusul desfășoară exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia și Lituania

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate ale Republicii Belarus au început luni exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia și Lituania. Deși activitatea nu este una de amploare, fiind implicată o singură brigadă mecanizată (Brigada 6  Mecanizată de Gardă - Grodno), reține totuși atenția faptul că scenariul exercițiului are la bază lecțiile războiului din Ucraina.

,,La pregătirea exercițiului, a fost folosită în mod activ experiența operației militare speciale privind utilizarea pe scară largă a vehiculelor aeriene fără pilot, precum și cooperarea strânsă dintre unitățile de tancuri și infanterie cu unitățile altor categorii ale forțelor armate”, a precizat Ministerul Apărării al Belarusului, pe contul său de Telegram.

Exercițiul, unul de comandă și stat major, se desfășoară în regiunea Grodno din NV Belarusului, în apropierea așa-numitului culoar Suwalki, singura legătură terestră a NATO cu țările baltice. Pe de altă parte, culoarul separă Belarusul de Kaliningrad, o exclavă rusească puternic militarizată la Marea Baltică, care nu are nicio legătură terestră cu Rusia.

În urma tentativei de lovitură de stat eșuată din Rusia, condusă de Evgheni Prigojin, câteva mii din luptătorii Wagner au ajuns în Belarus după data de 24 iunie, ridicând unele semne de întrebare din partea NATO privind intențiile viitoare ale acestora. Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a afirmat că experiența lor în războiul din Ucraina va fi folosită în pregătirea Forțelor Armate belaruse.

Liderii Poloniei și Lituaniei au afirmat că se așteaptă la provocări din partea Moscovei și a Minskului în zonele de frontieră cu Belarus, precum și cu exclava rusă Kaliningrad. Ei au făcut aceste declarații la începutul lunii august după ce două elicoptere belaruse au survolat, pentru scurt timp, la joasă altitudine, spațiul aerian polonez. Autoritățile belaruse au negat că elicopterele lor au intrat în Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel