Bază permanentă a SUA în România? Discuții la nivelul Pentagonului pentru o prezență mai mare a US Army

Tudor Curtifan / 11 mai 2020 / 19:07

George Maior, ambasadorul României în SUA, a precizat că se poartă discuții pentru o prezență mai mare a trupelor americane în România.

Ambasadorul României în SUA, a fost întrebat la DC News TV, dacă există planuri cu privirea la crearea unei baze militare permanente pe tertoriul României.

George Maior a răspuns că, în contextul scutului antirachetă de la Deveselu, militarii americani reprezintă deja o prezență permanentă în România. Totodată, prezența aliată se desfășoară rotațional la Baza Mihail Kogălniceanu. Diplomatul român a precizat că țara noastră își dorește o prezență mai mare a trupelor US Army și există deja discuții în acest sens care vor ajunge și la nivelul Pentagonului.

În continuarea răspunsului, ambasadorul României în SUA a subliniat: ”Ne-am dori o prezență mai mare americană la aceste comandamente și structuri multinaționale, create sub egida NATO, mă refer la ofițeri americani, discuții care sunt în curs. În viitorul apropiat vor exista, veți vedea, și discuții la nivelul Pentagonului, cu privire aceste chestiuni de cooperare”. 

Polonia cochetează de mai mult timp cu ideea unei prezențe permanente americane pe teritoriul ei. Varșovia a solicitat de mai multe ori o prezență permanentă a trupelor SUA.

Donald Trump a apreciat că amplasarea unei baze permanente pentru forţele americane în Polonia ar costa circa 2 miliarde de dolari, adăugând că aceasta ar fi utilă pentru creşterea nivelului de securitate al ambelor ţări. Varșovia și-a arătat disponibilitatea de a achita pentru crearea unei asemenea baze.

Presedintii Andrzej Duda si Donald Trump au semnat în luna iunie a anului trecut un acord ce prevede creșterea efectivelor trupelor americane care staționează în Polonia, de la 4.500 la aproximativ 5.500 de militari și amplasarea în Polonia a comandamentului unei divizii americane.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy