Baza permanentă a SUA în Polonia, noua țintă a armatei ruse

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia va reacționa la crearea baze militare permanente a armatei SUA în Polonia, a declarat astăzi Vladimir Kojin, vicepreședintele Comisiei pentru apărare și securitate al Consiliului Federației.

Rusia face ce ştie mai bine, ameninţă statele din imediata vecinătate a granițelor sale, care au viziune şi o direcţie euro-atlantică, prin recurgerea la agresiuni militare ca formă de răspuns.

„Crearea unei astfel de baze în imediata vecinătate a granițelor noastre va reprezenta cu siguranță o amenințare directă și evidentă pentru noi. Rusia va trebui să răspundă la acest lucru”, a spus Kojin, potrivit RIA „Novosti”, citat de Pagina de Rusia.

La rândul său, Frantz Klințevici, membru al Comisiei pentru apărare și securitate al Consiliului Federației, a spus că Rusia își vă reorienta mijloacele de apărare pentru a localiza noua amenințare, dacă bază militară americană vă fi creată în Polonia.

„Desigur, Rusia are un mare potențial militar, arme de mare precizie cu rază lungă de acțiune, iar faptul că, dacă se creează o astfel de bază, vă ave aloc şi o reorientare pentru a localiza amenințarea, este clar”, a spus Klințevici.

El a subliniat că Rusia „nu are dreptul să nu răspundă” la desfășurarea bazei americane lângă granițele sale.

O declaraţie similară, mai bine zis un avertisment care seamănă mai mult a ameninţare,a fost făcută în luna septembrie de către ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, care a spus că instalarea unei baze americane permanente în Polonia ar obliga Moscova să ia măsuri suplimentare preventive cu caracter militar şi tehnic pentru a asigura securitatea Rusiei în noul context.

Anterior, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaščák, a declarat că autoritățile poloneze au luat decizia de a construi în țară bază militară americană ”Fort Trump”.

Prezenţa militară permanentă, un obiectiv dorit de toţi polonezii

Indiferent de convingerile lor politice, majoritatea polonezilor - și nu doar susţinătorii guvernului național-conservator PiS (Partidul Drept și Justiție) - sunt pentru o prezenţă militară permanentă. Potrivit unui recent sondaj de opinie al Institutului CBOS, 67% dintre polonezi sunt în favoarea staționării soldaților americani în mod permanent pe teritoriul ţarii lor.

Actul fondator NATO – Rusia din 1997 (prin care erau asigurate relații mutual de cooperare și securitate și se creează un nou forum pentru continuarea dezvoltării: Consiliul permanent reunit NATO-Rusia (PJC). PJC a fost principala instanța pentru consultări NATO-Rusia) interzice staționarea trupei permanent pe flancul estic al alianței, însă Varșovia nu o consideră acest aspect o problemă.

De asemenea, actul obligă Rusia să limiteze desfășurarea trupelor în Europa. Experții polonezi susțin că Rusia a încălcat respectivul act cu patru ani în urmă, când a anexat Crimeea (2014).

Donald Trump este mulţumit că oficialii de la Varşovia sunt pregătiţi să contribuie semnificativ la prezenţa Statelor Unite în Polonia

Donald Trump a apreciat că amplasarea unei baze permanente pentru forţele americane în Polonia ar costa circa 2 miliarde de dolari, adăugând că aceasta ar fi utilă pentru creşterea nivelului de securitate al ambelor ţări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel