Baza militară rusă din Sudan din nou sub semnul întrebării. Khartoum dorește asistență economică din partea Moscovei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă

Sudanul a propus modificarea acordului privind baza militară rusă de la Marea Roșie, din apropierea orașului Port Sudan, a informat, pe 12 septembrie, publicația Ria Novosti.

Khartoum se așteaptă să primească asistență economică din partea Moscovei, pentru un contract de  închiriere pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de extindere a acordului pe 25 de ani, a menționat o sursă din departamentul sudanez al apărării, care a mai adăugat că, Rusia nu a răspuns încă acestei propuneri.

În iunie, șeful Statului Major al forțelor armate sudaneze, Muhammad Usman al-Hussein, a anunțat o posibilă revizuire a acordului.

La sfârșitul lunii aprilie, postul de televiziune Al-Arabiya a informat că Sudanul a înghețat acordul semnat de autoritățile anterioare, privind înființarea unei baze militare la Marea Roșie, ambasada Rusiei la Khartoum negând aceste informații.

Acordul pentru crearea unei baze a Marinei ruse în Sudan a devenit cunoscut în noiembrie 2020. În conformitate cu documentul, numărul maxim de personal de la bază nu va depăși 300 de persoane. Nu mai mult de patru nave rusești vor putea rămâne acolo în același timp.

În 2017, Omar al-Bashir, pe atunci președintele țării, a declarat că a discutat cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, posibilitatea înființării unei astfel de facilități la Marea Roșie.

În prevederile acordului de înființare a bazei nu este prevăzut sprijin economic din partea Rusiei pentru Sudan. În afară de o navă de antrenament pe care a primit-o gratuit, Sudanul va mai beneficia din partea Rusiei de asistență gratuită în operațiunile de căutare, salvare și sprijin, potrivit acordului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel