Bătălia pentru Tripoli. Trupele mareşalului Haftar au doborât o dronă de producție turcească

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Trupele loiale mareşalului Khalifa Haftar au doborât o dronă de producţie turcească în timpul luptelor care s-au intensificat în noaptea de vineri spre sâmbătă la sud de capitala Libiei, Tripoli, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Drona, de tipul UAS Bayratkar, a fost doborâtă în timp ce survola localitatea Ain Zara, la câteva ore după ce Haftar a anunţat lansarea unei ofensive ''definitive'' pentru cucerirea capitalei.

Forţele Guvernului de Uniune Naţională (GNA) susţin că au reuşit să oprească o incursiune a trupelor lui Haftar (aşa-numita Armată Naţională Libiană - ANL) în apropierea fostului aeroport internaţional din Tripoli, o poziţie strategică pentru apărarea capitalei.

La rândul său, şeful ANL a transmis printr-un comunicat că a dat un ordin foarte clar: ''să se avanseze către inima capitalei pentru a o elibera'', Haftar promiţându-le totodată garanţii de securitate combatanţilor adverşi care depun armele.

Mareşalul Khalifa Haftar a lansat pe 4 aprilie cu autoproclamata sa Armată Naţională Libiană (ANL) o ofensivă împotriva capitalei, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA) condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de ONU. Circa 1.500 de persoane au fost de atunci ucise şi peste 5.000 rănite, în timp ce alte 100.000 au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, devenind refugiaţi interni.

Mareşalul Haftar beneficiază de sprijinul Emiratelor Arabe Unite, Arabiei Saudite, Rusiei şi Franţei, în timp ce guvernul recunoscut de ONU este susţinut politic şi militar de Turcia şi Qatar.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel