Bătălia pentru Arctica. Rusia se opune prezenţei militare britanice

S.I. Catalin / 02 oct 2018 / 14:07
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică
Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică

Sporirea prezenței militare a Marii Britanii la frontierele de nord ale Rusiei va duce la creșterea tensiunilor în regiunea arctică, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Ruse la Londra, ca răspuns la declarația ministrului britanic al apărării, Gavin Williamson, privind dezvoltarea unei noi strategii de apărare în Arctica, transmite TASS, potrivit paginaderusia.ro.

Invităm Londra, care recent a promovat în mod activ conceptul de Britanie Globală, să-și realizeze ambițiile în alte zone”, a spus el.

Planurile nejustificate ale Marii Britanii de a-și spori prezența militară în apropierea granițelor imediate ale Rusiei vor avea ca rezultat crearea de tensiuni inutile”, a menționat oficialul misiunii diplomatice ruse.

Potrivit diplomatului, Rusia și alte țări arctice consideră regiunea ca un ”spațiu de cooperare constructivă”.

Nu există și nu ar trebui să existe potențial de conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei.

Duminică, Williamson a prezentat un raport în care a afirmat că Rusia încearcă să rescrie rezultatele războiului rece, reprezentând una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității britanice.

Anunțând o nouă strategie de apărare în regiunea arctică, ministrul apărării a anunțat că Marea Britanie va desfășura în Norvegia 800 de pușcași marini și forțe speciale care vor fi acolo împreună cu militarii din SUA și Olanda.

Potrivit The Telegraph, strategia de apărare a guvernului britanic în Arctica prevede că pușcașii marini britanici și forțele speciale vor fi desfășurați în nordul Norvegiei pe principiul rotației în următorii zece ani.

Această strategie de apărare a Londrei reprezintă un răspuns față de creșterea activității militare rusești în regiunea arctică, cât și la competiția globală pentru rezervele de petrol și gaze din această parte a planetei.

Deși nu a ascuns faptul concentrării de noi trupe și construirii de infrasturctură militară în zona arctică, Moscova neagă că ar urmări creșterea prezenței militare în această regiune.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy