Bătălia geopolitică pentru Arctica. SUA intenționează să construiască spărgătoare de gheață pentru a descuraja Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite intenționează să crească numărul de nave din clasa spărgătoarelor de gheață capabile să ofere prezență în Arctica pe tot parcursul anului, pentru a face față pretențiilor din regiune din partea Rusiei și a Chinei, a declarat John Bolton, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, la ceremonia de absolvire a Academiei Gărzii de Coastă a SUA din New London, statul Connecticut, relatează Reuters, citat de Pagina de Rusia.

„Statele Unite sunt o putere arctică cu interese pe termen lung în această regiune”, a precizat John Bolton. „Ca toți aliații și partenerii noștri, SUA doresc că Nordul Extrem să fie o zonă fără tensiuni internaționale, unde nicio țară să nu încerce să exercite presiuni asupra altora cu ajutorul armelor sau a exploatării economice. Și, deși încurajăm dezvoltarea economică a regiunii cu participarea comunității internaționale, trebuie să asigurăm controlul puterilor arctice asupra zonei arctice”, a mai spus consilierul pentru securitate națională al Casei Albe.

Bolton s-a adresat absolvenţilor Academiei Gărzii de Coastă a SUA, spunând că, în calitate de „militari ai Gărzii de Coastă a SUA, veți ajuta să contracarăm prezența militară a Rusiei în Arctică, precum și pretențiile nelegitime ale Chinei de puterea apropiată de Arctica”.

Potrivit lui John Bolton, în cel mai scurt timp, cu ajutorul unei noi nave de pază, americanii vor confirma poziția de lider a SUA în Arctică, o regiune care mult timp nu a avut atenția cuvenită. Va fi prima dintre navele din clasa arctică, cu care președintele dorește să refacă flota. După ce va primi în dotare noile nave, Garda de Coastă a Statelor Unite va putea asigura prezența pe tot parcursul anului în regiunea arctică”, a concluzionat acesta.

În prezent, Statele Unite au doar două nave spărgătoare de gheață: Polar Star, construită în 1976, și Healy – lansată în 2000. Potrivit datelor publicate pe site-ul US Coast Guard, se planifică construirea a încă trei nave din clasa spărgătoarelor de gheață, prima urmând să fie lansată la apă până în 2023. Pentru comparație, flota rusă deține 27 de spărgătoare de gheață.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel