Bahmut este încercuit, susțin separatiștii din Donețk, dar situația nu este atât de clară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Bahmut este înconjurat, a declarat luni conducerea autoproclamatei Republici Populare Donețk, potrivit agenției de presă ruse TASS, în timp ce Statul Major al Ucrainei a declarat că luptele au continuat în jurul orașului și atacurile rusești au fost respinse. Agenția AP a raportat că situația este neclară.

„Artemovsk (numele rusesc pentru Bahmut) s-a încheiat în cele din urmă într-o încercuire operațională clasică. Forțele noastre dețin controlul deplin asupra drumurilor care duc în oraș. Se întrerupe transportul de muniție pentru echipajul forțelor ucrainene, se întrerupe rotația și completarea forței de muncă”, a declarat consilierul șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Jan Gagin.

La rândul său, Denis Puşilin, liderul impus de Moscova în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), anexată de Rusia în septembrie trecut, a declarat luni că forţele ruse 'îşi ameliorează poziţiile' în direcţia Avdiivka, situată la nord de centrul administrativ al regiunii Doneţk.

"În ultimele zile am asistat la schimbări considerabile în cadrul operaţiunii de eliberare. Este vorba de frontul de la Artiomovsk (Bahmut n.r.), care se află în prezent în centrul atenţiei", a indicat Puşilin.

El a criticat, de asemenea, aruncarea în aer de către armata ucraineană a unui baraj de lângă Bahmut, decizie pe care a calificat-o drept "pripită şi prost calculată", întrucât "nu a avut un impact semnificativ asupra avansării unităţilor noastre".

Dimpotrivă, "şi-au făcut un deserviciu, deoarece posibilitatea (ca forţele ucrainene) să cadă în încercuire a crescut considerabil", susţine el.

Analiștii ISW arată că corțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul lui Bakhmut, iar un blogger militar rus a susținut că forțele ruse au făcut progrese suplimentare la nord de oraș.

Soldații ucraineni plătesc un preț mare, dar spun că sacrificiile lor uzează și mai mult trupele și echipamente pe care Moscova le aruncă în luptă.

Potrivit altor surse, mișcări mari pe front sunt puțin probabile în aceste zile, deoarece vremea s-a încălzit, temperaturile au urcat la 13 grade, zăpada se topește și pământul s-a transformat în noroi.

La sfârșitul săptămânii trecute, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a menționat și avansul către Bahmut, când a subliniat că au avut loc lupte de-a lungul celor două drumuri principale către oraș.

 

Vuhledar

Serviciile de informații britanice au publicat fotografii din satelit care arată că brigăzile ruse de elită de infanterie - a 40-a și a 155-a de infanterie marină  - au suferit pierderi grele în atacul eșuat de la Vuhledar.

Imaginile arată cel puțin zece vehicule blindate arse acoperite de zăpadă, care zac în cratere create probabil de mortiere.

Vuhledar, la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de Bahmut, a devenit unul dintre punctele focale ale ofensivei ruse din Donbas. Rușii au desfășurat cel puțin trei brigăzi în jurul Vuhledar, inclusiv Brigada 155 Infanterie Navală a Flotei Pacificului, care a luat parte anterior la capturarea orașului Pavliivka, la aproximativ doi kilometri de Vuhledar.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel