Azerbaidjanul anunță că 'dușmanii Turciei sunt și dușmanii noștri'. Baku își declară sprijinul necondiționat pentru Ankara

Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

În contextul tensiunilor tot mai mari din Mediterana de Est dintre Turcia și aliații săi din cadrul NATO, Azerbaidjanul și-a declarat sprijinul pentru Ankara.

Vicepreședintele parlamentului azer a reiterat sprijinul țării sale pentru Turcia în ceea ce privește conflictul din estul Mediteranei. Adil Aliyev, citat de Daily Sabah, a precizat că Azerbaidjanul „anunță cât se poate de clar că prietenii Turciei sunt și prietenii noștri iar dușmanii Turciei sunt și dușmanii noștri”. 

Înaltul politician azer a subliniat că relația dintre Turcia și Azerbaidjan e una mai degrabă de frăție decât de prietenie, adăugând că acest lucru deranjează unele state.

Aliyev a salutat totodată sprijinul pe care Turcia l-a acordat pentru a întări armata azeră și a subliniat că în acest moment NATO reprezintă cea mai puternică alianță militară la nivel mondial, iar Turcia este, în opinia sa, principalul pilon al Alianței, salutând puterea militară a Ankarei. Baku a taxat „abordările prejudecate” ale Greciei și Armeniei. 

Politicianul azer a lăudat și exercițiile militare comune care au avut loc între cele două părți la finalul lunii iulie și începutul lunii august.

Între timp, pe fondul tensiunilor din Mediterana de Est, este intens vehiculată informația potrivit căreia Turcia va bloca accesul navelor de luptă rusești prin strâmtorile care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășurat o nava de cercetare Oruc Reis, escortată de cinci nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale.

Între timp, pe fondul tensiunilor cu Grecia și Cipru, Forțele armate ale Turciei au început exercițiile militare anuale în autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord - o entitate recunoscută doar de Ankara. Ca demonstraţie de forţă, misterul turc al Apărării a dispus dislocarea mai multor tancuri Leopard 2A4 şi M60T.

CITEȘTE ȘI: Turcia are nevoie de avioanele de vânătoare rusești Su-35 și Su-57 într-un eventual conflict cu Grecia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel