Turcia face primii pași spre închiderea Bosforului pentru navele de luptă

Cătălin Costea |
Data publicării:

În ultimele ore, în media online și pe rețelele de socializare din Rusia, este intens vehiculată informația potrivit căreia Turcia va bloca accesul navelor de luptă rusești prin strâmtorile care leagă Marea Neagră de Marea Mediterană.

“Turcia a asigurat trecerea ultimei nave de luptă rusești prin Bosfor, intenționând să închidă pasajul dintre Marea Neagră și Marea Mediterană, pe fondul escaladării tensiunilor cu Grecia”, este mesajul care a inflamat media rusă.

„Acum aproximativ o jumătate de an, Turcia anunța închiderea Bosforului în cazul celei mai mici amenințări la adresa intereselor turcești, iar astăzi Turcia a blocat efectiv ieșirea navelor rusești prin Bosfor - acest lucru se mai poate întâmpla peste o oră, peste o zi, peste o săptămână sau un an, și este este un lucru mai mult decât real", citează site-ul rus avia.pro opinia unui analist neprecizat.

Potrivit informațiilor din presa turcă, mesajul autorităților de la Ankara are o adresare mai largă și reprezintă un avertisment de “închidere fără avertisment a strâmtorii Bosfor, dacă Grecia sau alte țări membre ale NATO încearcă să creeze tensiuni în zonă”.

2. -imagine fara descriere- (distrugator_sua_60132000.jpeg)

Surse specializate în geopolitică din Rusia consideră că, odată cu închiderea Bosforului pentru tranzitul navelor militare, situația din regiunea mediteraneană riscă să se schimbe dramatic pentru Moscova. Acest lucru va determina reducerea furnizării de armament și echipamente către Siria, lucru care, în contextul acumulării forțelor turcești în Idlib, poate conduce la o agravare a situației trupelor siriene și rusești. Mai mult, analiștii ruși apreciază că, după blocarea Bosforului, următorul pas al Ankarei va consta în închiderea spațiului aerian al Turciei pentru avioanele militar rusești, ceea ce ar limita sever transferul forțelor și mijloacelor militare din Rusia către Siria și Libia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel