Avion deviat de Belarus: NATO spune că este "un incident grav şi periculos" şi cere o anchetă

Eduard Pascu / 23 mai 2021 / 21:31

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă "un incident grav şi periculos" şi a cerut "o anchetă internaţională", relatează France Presse.

"Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor" la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice, transmite Agerpres.

Avionul Ryanair deviat de Belarus efectua un zbor între Grecia şi Lituania, două ţări membre ale NATO.

Regimul din Belarus a forțat azi un avion de călători al companiei Ryanair aflat în zbor de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk pentru a aresta un jurnalist.

Potrivit informațiilor din media, în spațiul aerian belarus a fost anunțată prezența unei bombe la bord, iar echipajul a solicitat aterizarea de urgență pe cel mai apropiat aeroport, cel din Minsk.

Boeingul 737 a fost escortat de un avion MiG-29, puternic înarmat al Forțelor Aeriene din Belarus. Ordinul de interceptare ar fi fost dat chiar de Alexandr Lukașenko. La sol, pasagerii au fost debarcați pentru verificarea amănunțită a avionului şi puşi să treacă din nou prin filtrul de securitate. Motivul era de fapt reținerea lui Roman Protasevich, fondatorul Nexta, principalul canal de informare din Belarus.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy