Avion deviat de Belarus: NATO spune că este "un incident grav şi periculos" şi cere o anchetă

Eduard Pascu |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă "un incident grav şi periculos" şi a cerut "o anchetă internaţională", relatează France Presse.

"Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor" la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului, a scris duminică pe Twitter şeful Alianţei Nord-Atlantice, transmite Agerpres.

Avionul Ryanair deviat de Belarus efectua un zbor între Grecia şi Lituania, două ţări membre ale NATO.

Regimul din Belarus a forțat azi un avion de călători al companiei Ryanair aflat în zbor de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk pentru a aresta un jurnalist.

Potrivit informațiilor din media, în spațiul aerian belarus a fost anunțată prezența unei bombe la bord, iar echipajul a solicitat aterizarea de urgență pe cel mai apropiat aeroport, cel din Minsk.

Boeingul 737 a fost escortat de un avion MiG-29, puternic înarmat al Forțelor Aeriene din Belarus. Ordinul de interceptare ar fi fost dat chiar de Alexandr Lukașenko. La sol, pasagerii au fost debarcați pentru verificarea amănunțită a avionului şi puşi să treacă din nou prin filtrul de securitate. Motivul era de fapt reținerea lui Roman Protasevich, fondatorul Nexta, principalul canal de informare din Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel