Avioane MiG-29 ale Bulgariei au interceptat un avion civil Falcon 8X care a decolat din România și a pierdut contactul radio cu turnul de control

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 Bulgaria, sursă foto: www.BNR.bg
MiG-29 Bulgaria, sursă foto: www.BNR.bg

Bulgaria a ridicat de la sol avioane de luptă de tip MiG-29 după ce un avion civil de tip Falcon 8X a pierdut contactul radio cu turnul de control. Aeronava civilă a decolat din România.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării de la Sofia, citat de publicația bulgară Nova, e vorba de o aeronavă civilă armeană de tip Falcon 8X. Aceasta a decolat din România și se îndrepta spre Turcia.

Deasupra teritoriului Bulgariei aeronava a pierdut contactul radio cu turnul de control din Gabrovo iar vecinii noștri de la sud de Dunăre au ridicat de îndată avioanele de luptă MiG-29.

Sursa citată precizează că în conformitate cu reglementările internaționale, aeronavele de luptă MiG-29 au interceptat aeronava civilă și au escortat-o până la restabilirea conexiunii radio. 

Ministerul Apărării de la Sofia dă asigurări că „Forțele Aeriene Bulgare asigură siguranța zborurilor în regiune, precum și a cetățenilor bulgari”.

 

Bulgaria înlocuiește MiG-urile 29 cu F-16

 

Bulgaria, care a achiziționat 16 avioane noi F-16 Fighting Falcon în versiunea Viper din SUA, se confruntă cu o flotă aeriană sovietică îmbătrânită. În 2017 piloţii de vânătoare bulgari au refuzat să efectueze zboruri de antrenament pe avioanele de origine sovietică MiG-29, ei reclamând faptul că acestea sunt prea vechi şi s-au confruntat cu problemele repetate la aceste aparate de zbor.

În octombrie 2020, ministrul bulgar al apărării de la acea vreme, Krassimir Karakachanov, a declarat că Bulgaria va încerca să vândă o parte din avioanele de vânătoare MiG-29, de provenienţă sovietică, atunci când cele opt avioane F-16 Block 70 vor intra în posesia Forţelor Aeriene Bulgare. Până atunci țara vecină are în desfășurare programe privind modernizarea acestor aeronave.

În ceea ce privește primul lot de 8 avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 achiziționate de bulgari, acestea au fost deja achitate din 2019. Livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru aproape imposibil.

La începutul acestui an, nu cu mult timp înainte de invazia brutală și neprovocată a Federației Ruse, stat agresor, invazie însoțită de atrocități în Ucraina, premierul Kiril Petkov a admis într-o emisiune de televiziune că livrările vor fi întârziate cu cel puțin 2 ani.

CITEȘTE ȘI: Bulgaria cumpără F-16 Viper noi, dar ia serios în calcul și soluția aleasă de România: Avioane second hand

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel